IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Все още е рано да сваляме гарда си и да обявим победа над инфлацията

Банката няма да съобрази действията си с пазарните очаквания, показва протоколът от срещата през декември

21:27 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По време на срещата си миналия месец представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) изглеждаха уверени, че инфлацията се връща към целта, но все още остават рискове, които изискват стабилна парична политика и високи лихви за по-дълго време, става ясно от протокола от срещата на регулатора през декември, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ остави лихвите си непроменени по време на срещата и даде ясен сигнал, че не предстоят допълнителни увеличения на лихвите. От банката заявиха, че е твърде рано да се обсъжда разхлабване на политиката, макар пазарите все повече да залагат на такова в началото на пролетта.

„Не е момента да се възгордяваме, че сме победили инфлацията и да сваляме гарда си“, коментират от ЕЦБ в протокола от срещата си на 13-14 декември, публикуван в четвъртък „Трябва да останем предпазливи и търпеливи и да запазим лихвите рестриктивни за известно време.“

„Все още беше твърде рано да сме сигурни, че сме изпълнили целта си“, добавят от банката, след като централните банкери единодушно се съгласиха да не променят лихвите на последното си заседание.

Те стигнаха и до заключението, че не трябва да се съобразяват с  пазарните очаквания за бързо разхлабване на политиката, дори и да е налице необичайна несигурност както по отношение на инфлацията, така и за перспективите за растежа.

Инвеститорите в момента очакват понижения на лихвите от общо 35 базисни пункта тази година, много по-малко, отколкото в началото на седмицата, когато залагаха на 150 базисни пункта. Голямата промяна се дължи на изявленията на централните банкери, които заявиха, че пазарите изпреварват себе си.

Миналия месец инфлацията се ускори до 2,9%, както ЕЦБ очакваше, а банката прогнозира ръст на цените в диапазона от 2,5% до 2,9% през цялата 2024 г., като не се очаква инфлацията да се забави до 2% до 2025 г.

Централните банкери стигнаха и до заключението, че и трите им критерия – прогнозата за инфлацията, базисната инфлация и въздействието на лихвените повишения– се движат в правилната посока, подкрепяйки идеята, че политиката се оказва ефективна.

До следващата среща на ЕЦБ остава само седмица и дискусиите се промениха в известна степен, тъй като централните банкери вече ясно приемат, че предстои разхлабване, но все още съществува голяма разлика между очакванията на инвеститорите и намеренията на представителите на ЕЦБ.

Инвеститорите смятат, че прогнозата на ЕЦБ за инфлацията е неточна и лихвите ще трябва да бъдат понижени скоро, а представителите на централната банка твърдят, че ключови данни, сред които и тези за заплатите, няма да бъдат публикувани в продължение на месеци, така че ще бъде разумно промени в политиката да бъдат направени най-рано през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още