IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка остави лихвите без промяна заради слабата си валута

Наблюдателите на пазара очакват регулаторът да увеличи ликвидните инжекции през февруари

11:48 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка остави основните си лихви без промяна в понеделник, както се и очакваше, тъй като се смята, че Пекин има ограничени възможности за разхлабване на паричната политика на фона на риска от допълнително поевтиняване на юана, пише Ройтерс.

Това последва изненадващото решение на Китайската централна банка от миналата седмица, когато тя запази основната си лихва по средносрочните заеми на същото равнище.

Централната банка не промени курса си въпреки последните данни, които подчертават несигурността на икономическото възстановяване на Китай и дефлационния натиск, който повишава реалните разходи по заемите.

Джулиан Евънс Причард, ръководител на отдела за китайска икономика в Capital Economics, заяви, че централните банкери все още "изглеждат притеснени" за юана.

„Понижение на лихвите на този етап може да отслаби валутата допълнително, а това е нещо, което централната банка иска да избегне. Вероятно тя ще продължи да се придържа към инструментите за количествено облекчаване засега“, коментира той, като даде за пример обещаното допълнително кредитиране.

Основната лихва по едногодишните заеми остана на ниво от 3,45%, а лихвеният процент по петгодишните кредити също не беше променен от 4,20%. 26 от 27 пазарни наблюдатели миналата седмица прогнозираха, че лихвите ще останат стабилни.

Натискът върху китайския юан се прояви отново през новата година, подсилен допълнително от по-скъпия долар, след като се появиха признаци за устойчивост на американската икономика, а разхлабването на паричната политика от Федералния резерв вероятно ще започне по-късно, отколкото пазарите залагаха.

Юанът е поевтинял с около 1,3% от началото на годината до момента, достигайки най-ниското си ниво от два месеца насам.

Причард прогнозира, че Китайската централна банка ще започне да намалява лихвите си веднага щом юанът се засили, като заяви, че очаква понижения от 20 базисни пункта към края на второто тримесечие.

Наблюдателите на пазара очакват централната банка да увеличи ликвидните инжекции преди китайската Нова година, около която търсенето на пари в брой от бизнеса и домакинствата обикновено се увеличава.

При операциите на открития пазар регулаторът вероятно ще използва обратни репо сделки, съобщи в понеделник държавният вестник China Securities Journal, цитирайки анализатори, като добави, че не са изключени и шансове да бъдат намалени изискванията за задължителни минимални резерви на банките.

Празничната седмица тази година започва на 10 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още