IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 2 години на спад търсенето на кредити в еврозоната вероятно се възстановява

ЕЦБ установява, че слабостта се дължи на затягането на паричната политика, което вече е на пауза

14:33 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търсенето на кредити в еврозоната може би е достигнало дъното, след като в продължение на повече от година намаляваше на фона на по-високите лихви и затруднената икономика, и вече му предстои възстановяване, прогнозира Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Bloomberg.

Тримесечното проучване за банковото кредитиране на ЕЦБ, публикувано във вторник, показа, че намаляващият апетит за бизнес и потребителски кредити е успял да се възстанови през четвъртото тримесечие.

„За първи път от началото на 2022 г. банките очакват леко нетно увеличение на търсенето на заеми за фирми и жилищни заеми през първото тримесечие на 2024 г.“, коментират от ЕЦБ.

Банките обаче продължиха да затягат кредитните изсиквания, но с по-умерен темп, който вероятно ще се забави допълнително през първите месеци на 2024 г., показва проучването.

Банките в еврозоната въведоха по-строги критерии за кредитиране. Графика: Bloomberg Банките в еврозоната въведоха по-строги критерии за кредитиране. Графика: Bloomberg

Представителите на банката във Франкфурт оценяват каква част от ефектите от безпрецедентното затягане на паричната политика все още предстои да се усетят. Банковото кредитиране е ключов канал, чрез който те искат да намалят икономическата активност и да върнат инфлацията към целта от 2%, без обаче да затрудняват „мекото приземяване“ на европейската икономика.

„Във всички категории заеми спадът в търсенето се дължи на общото ниво на лихвите“, твърдят от ЕЦБ. „Освен това по-слабите инвестиции в дълготрайни активи са причината за спад при търсенето на заеми от страна на фирмите, а по-ниското потребителско доверие и мрачните перспективи за жилищния пазар са потиснали търсенето на заеми от домакинствата“.

Тримесечното проучване, започнато през 2003 г., е публикувано само два дни преди следващото решение за паричната политика на ЕЦБ. Смята се, че регулаторът ще запази основната си лихва непроменена, на ниво от 4%, за трета поредна среща и ще отхвърли залозите на инвеститорите за разхлабване на паричната политика още през април.

Проучването на ЕЦБ показва още, че пазарните очаквания за по-ниски лихви може би вече се отразяват на икономиката, тъй като в края на миналата година бяха облекчени условията за ипотечни кредити.

„Нетното облекчаване в категорията на жилищните заеми не беше съпроводено със съответно намаляване на маржовете по кредитите и настъпи след седем тримесечия на затягане", заяви ЕЦБ.

„Проучването потвърждава, че ефектът от паричното затягане все още се прехвърля активно към потребителите и че икономическата активност ще остане ограничена от рестриктивната политика“, заяви икономистът на ING Берт Колийн в доклад до клиенти. „Това допълнително подготвя средата за първите намаления на лихвите тази година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още