IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Младите задлъжняват с кредити за iPhone

Потребителското кредитиране расте, но и доходите растат с добър процент, каза Райна Миткова

12:14 | 25.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари, но същевременно задлъжнели са най-младите хора – под 30 години. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията за управление на вземания Райна Миткова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

„Финансовите умения са както всичко друго – човек има нужда от практика, за да се научи. За съжаление, нито в училище, нито в семейство ни се обръща внимание върху финансовите умения. Заради това и задлъжнелите са най-младите хора – под 30 години. Много често те са добре образовани. Те просто имат нелоши доходи. Интересно е и за какво задлъжняват младите хора – iPhone е стоката, която държи първенството, тук става въпрос за едни 2500-3000 лв., зависи от модела“, каза Миткова. Според нея по-възрастните хора спестяват повече.

Тя посочи, че данните за януари са окуражаващи.

„Ако преди всеки трима от 10 българи, с които ние сме разговаряли, казваха: „Аз сега ще си платя тока и парното, вие ме търсите за заема за телевизора“, сега е всеки един от 10, което е един голям напредък. В нашата индустрия има една цикличност, обикновено януари и февруари са ни много трудни месеци, защото идват след коледните празници. Но българинът обича да си плаща всички сметки през декември“, каза още Миткова. 

Тя сподели, че един от притеснителните фактори е инфлацията, която е на високи нива през последните години.

„Данни на НАП показват, че ние сме похарчили с 60 млн. лв. по-малко, което значи, че сме започнали да харчим с разум и с мисъл за бъдещето, което е добър знак. Това, което наблюдаваме по потребителското кредитиране, е, че то расте с невиждан размах. Това означава, че ние продължаваме да взимаме кредити, потребяване, купуваме жилища и т.н., но и нещо друго - доходите ни растат с един добър процент“, допълни Миткова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите са си спестовни.

„Неслучайно в банките държим близо 70 млрд. лв. Благодарение на тази огромна маса пари лихвите в България са най-ниски в цяла Европа. Ние все още можем да си вземем потребителски кредит на около 4-5%, а не на 10%, както са унгарците и чехите. Ипотеката също е около 3%. Това все още са ни много благоприятни условия, заради което и кредитирането расте. Но има и нещо друго - ние все още не сме научени да инвестираме добре, българинът традиционно познава недвижимите имоти“, коментира още Миткова.

Според нея е хубаво да имаме навика всеки месец от заплатата да отделим определена сума, която ще ни е необходима в бъдеще.

Председателят на Асоциацията за управление на вземания препоръчва да имаме личен бюджет - да сме наясно с нашите приходи, разходи.

„Винаги, когато ги сложим на хартия, това ни помага да видим зависимостите и да ги оптимизираме. Второто златно правило е винаги да имаме заделени пари. И нещо, което е много актуално, е да започнем да инвестираме", каза тя.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още