IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта у нас през януари

Около 10% от хората, спрямо почти 30% за изминалите години, имат затруднения при покриване на задълженията си, констатират от Асоциацията за управление на вземания

14:37 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За първи път от десет години няма бум на задлъжнялостта в България през януари.

"В началото на 2024 г. ставаме свидетели на по-разумно поведение – едва около 10% от хората, с които разговаряме, спрямо почти 30% за изминалите години, изпитват затруднения със задълженията си в резултат от неразумно потребление в празничните дни", констатират от Асоциацията за управление на вземания.

Наблюденията на експертите показват, че по-голямата част от потребителите са съумели да харчат според възможностите си по време на коледните и новогодишни празници и не срещат финансови затруднения през януари.

„В предходни години голяма част от потребителите не успяваха да се справят с покриването на задълженията си в началото на месеца. Водени от еуфорията на коледните празници, те не обмисляха добре разходите си през декември и надхвърляха финансовите си възможности. Тези затруднения не са съществени и потребителите ще съумеят да се справят с тях в рамките на следващия един месец”, коментира Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземания.

По думите ѝ инфлацията, която беляза последните две години, е направила хората по-предпазливи. В края на годината много от тях са изготвили бюджет за празничните дни с основните пера – подаръци, храни и напитки, пътувания, оставяйки си дори буферна сума, която по възможност да спестят.

Миткова напомни, че в същото време средната работна заплата нараства, а през декември много хора са получили допълнителни приходи под формата на коледни бонуси. Тези фактори обуславят относително спокойното и финансово стабилно начало на годината, посочват от Асоциацията.

„Най-предизвикателен бе краят на 2023 г. за по-младите потребители – до около 30 години. Те все още не са свикнали да преценяват добре приходите и разходите си, като в същото време се изкушават от скъпи ваканции и технологични устройства. Въпреки това, и при тази група не наблюдаваме сериозни сътресения. Не очакваме бум на просрочени задължения и през следващите месеци”, прогнозира Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията.

Очакванията на Асоциацията за тази година е тя да бъде финансово предвидима и спокойна за потребителите. Въпреки това, те отчитат, че са налице и немалко песимистични прогнози в международен план, а политическата обстановка остава със знак за неизвестност.

От Асоциацията за управление на вземания съветват потребителите да се придържат към няколко „златни” финансови правила, да се следят разходите, да има „буфер” за непредвидени ситуации, който да може да покрие 3-6 месеца от разходите за живот, да се правят разумни инвестиции.

От Асоциацията очакват през 2024 г. банките да останат най-големият кредитор на пазара на задължения. Небанковите финансови институции и телекомите ще бъдат следващите по обем на задълженията кредитори. Междуфирмената задлъжнялост ще се задържи на относително стабилни нива, а плащаемостта ще се реализира с минимално забавяне, прогнозират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още