IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на BNP Paribas поевтиняват след по-слаб финансов отчет

Френската банка отложи постигането на ключова цел за рентабилността

13:34 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френската банка BNP Paribas отчете изненадващ спад на печалбата за четвъртото тримесечие и отложи постигането на ключова цел за рентабилността. Това изпрати акциите на кредитора с 8% надолу в ранната търговия в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Приходите от инвестиционното банкиране, което главният изпълнителен директор Жан-Лоран Бонафе подсилва, са спаднали на годишна база, а потребителското звено и подразделението с бизнес имоти също отчитат спадове.

Нетната печалба на групата за четвъртото тримесечие е намаляла с 50% на годишна база до 1,07 млрд. евро. Това е значително под средната оценка за 1,74 млрд. евро на 15 анализатори в анкета, изготвена от компанията.

Най-голямата банка в еврозоната по активи има излишен капитал от над 7 млрд. евро, след като продаде дейността си на дребно в САЩ миналата година и заяви, че ще увеличи годишния си паричен дивидент с 18% до 4,60 евро на акция и ще похарчи още 1,05 млрд. евро за обратно изкупуване на акции.

Банката вече е използвала 3 млрд. евро от капитала, което я оставя със сумата от 4,6 млрд. евро, казва компанията в презентацията си към отчета.

Пропускът в печалбата се дължи отчасти на заделянето на 645 млн. евро за покриване на загуби, свързани с „риск при финансовите инструменти“.

Половината от тази сума е свързана с дългогодишно дело, включващо ипотеки в швейцарски франкове в Полша, които се оказаха скъпи за кредитополучателите, когато валутата поскъпна спрямо злотата.

Върховният съд на ЕС отсъди миналата година в полза на кредитополучателите, позволявайки им да заведат дела, за да получат обратно част от вноските си.

Продажбите на групата BNP за четвъртото тримесечие са се увеличили с 0,1% до 10,9 млрд. евро спрямо 11,4 млрд. евро средна оценка.

BNP Paribas отчете и спад от 2,6% на приходите за четвъртото тримесечие от инвестиционното си банкиране в резултат на свиване на приходите с 32% от търговията с фиксирана доходност, валути и суровини.

Подразделението на банката за застраховане и управление на благосъстоянието се е представило по-лошо от очакваното, като продажбите са се сринали с 13%.

Освен това банката намали целта си за възвръщаемостта на инвестициите за 2025 г., заявявайки, че няма да постигне целта от 12% преди 2026 г. заради по-високите регулаторни изисквания за резерви и натиска за увеличаване на лихвите по депозитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още