IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BNP Paribas се свива, но все пак отговори на очакванията

Скок при услугите за корпоративно финансиране е засенчил продължаващия спад при приходите от търговия с активи

13:55 | 26.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата банка в еврозоната BNP Paribas обяви в четвъртък резултати за тримесечието в съответствие с очакванията, след като скок при услугите за корпоративно финансиране е засенчил продължаващия спад при приходите от търговия с активи, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба на френския кредитор за третото тримесечие се е свила с 4% на годишна база до 2,66 млрд. евро, почти съвпадайки с консенсусната оценка на анализаторите за 2,64 млрд. долара в анкета, събрана от компанията.

Продажбите на групата през тримесечния период до края на септември са нараснали с 4% до 11,58 млрд. евро, малко над консенсуса за 11,52 млрд. евро.

Под управлението на главния изпълнителен директор Жан-Лоран Бонаф BNP се оттегли от търговското кредитиране в САЩ, докато в същото време засили глобалното си инвестиционно банкиране – ход, от който кредиторът спечели, тъй като пазарната волатилност след руската инвазия в Украйна подкрепи търговията.

Сега банката се присъединява към свои конкуренти, които отчетоха стръмен спад на продажбите заради търговия с инструменти с фиксирана доходност и валута, тъй като клиентите свиват активността.

Общите приходи на BNP от търговия са се свили с над 9% през третото тримесечие, тъй като продажбите на инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини (FICC) са намалели с 14,3%, без да се отчита тласъкът от бизнес, който банката е преместила от отдела за търговия с акции към FICC.

Германската Deutsche Bank отчете 12% спад на същите приходи за периода, а британската Barclays – ръст от 13%.

Банковата индустрия навигира през сложна среда на бързо растящи лихви, което подкрепя приходите от кредитиране, докато в същото време несигурните икономически перспективи и геополитическите конфликти помрачават бъдещето.

Бизнесът с глобално банкиране на BNP, който се състои от емитиране на облигации, синдикирани заеми и управление на пари в брой, отчита скок на продажбите от около 20% през третото тримесечие, компенсирайки спада при търговията с активи.

BNP е заделила 734 млн. евро кредитни загуби, което е под сумата от 815 млн. евро, очаквана от анализаторите.

Групата отбеляза възвръщаемост на материалния капитал от 12,7% и е напът да изпълни целта си от 12% за 2025 г. Освен това е завършила над 85% от програмата за обратно изкупуване за 5 млрд. евро през 2023 г., равняваща се на около 7% от пазарната ѝ капитализация.

Постъпленията от продажбата на Bank of the West – бившото дъщерно дружество за търговия на дребно в САЩ, е финансирало програмата за обратно изкупуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още