IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danske Bank предупреди за влошаване на качеството на кредити

Най-голямата датска банка обяви първото обратно изкупуване на акции от 2018 г.

12:59 | 02.02.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата датска банка Danske Bank започва да вижда леко влошаване в качеството на потребителските заеми към края на миналата година, заяви кредиторът в петък. Тя прогнозира, че печалбата за 2024 г. ще остане в съответствие с тази от миналата година, съобщава Ройтерс.

Резултатите на скандинавските банки са подкрепени от нарастващите лихви през последните две години, но централните банкери изглежда са готови да започнат с облекчаване на паричната политика от тази година.

Danske очаква нетна печалба между 20 млрд. и 22 млрд. датски крони (2,92-3,21 млрд. долара) тази година, след като отчете нетна печалба за 2023 г. от 21,3 млрд. крони.

За сравнение, през 2022 г. банката отчете нетна загуба от 4,58 млрд. крони, ударена от голяма глоба по дело за пране на пари в САЩ.

Danske заяви, че резултатите за 2023 г. са били подкрепени от ниски обезценки, намаляващ инфлационен натиск, устойчиви пазари на труда в скандинавските държави и подобрени макроикономически настроения към края на годината, най-вече в Дания.

Пълният ефект на по-високите лихви обаче тепърва ще бъде усетен, заяви банката, посочвайки лекото влошаване в качеството на кредитите в някои сектори към края на 2023 г.

„Силното качество на кредитите в нашия портфейл е отразено в ниските обезцени. Текущото ниско ниво обаче не променя очакванията ни за по-високи загуби в близко бъдеще, тъй като обезценките са обект на високо ниво на несигурност през 2024 г.“, заяви финансовият директор Стефан Енгелс.

Danske предложи дивидентно плащане от 14,5 крони на акция за 2023 г., малко под очакванията за 14,6 крони.

Банката освен това обяви първото си обратно изкупуване на акции от 2018 г. насам на стойност 5,5 млрд. крони през настоящата година.

Скандинавските конкуренти SEB и Swedbank увеличиха плащанията си към акционерите миналата седмица, след като натрупаха сериозни печалба заради по-високите приходи от лихви.

Нетните приходи от лихви за четвъртото тримесечие на Danske са малко по-ниски спрямо предишната година и достигат 9,13 млрд. крони при прогноза на анализаторите за 9,3 млрд. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
Да, време е ГОЛЯМА част от банкерите да свалят розовите очила. И до авторите на подобни статии - прехвърляйте паричните единици (дори приблизително) в някакви НОРМАЛНИ еквиваленти - $ или . Какви са тези "датски крони" ? Някой знае ли курса ? Ако статията е за Монголия, единиците ще бъдат в тугрици ли ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още