IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Турската централна банка подаде оставка, за да защити семейството си

Ердоган вече назначи заместник на Хафизе Гайе Еркан

10:25 | 03.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Турската централна банка Хафизе Гайе Еркан подаде оставка, като заяви, че трябва да защити семейството си, на фона на „убийството на репутацията“. Еркан бързо беше заменена от човек, който се очаква да продължи нейната твърда позиция по отношение на политиката, предава Ройтерс.

Президентът Тайип Ердоган, който нае Еркан преди осем месеца, за да се отклони от годините на подхранващи инфлацията ниски лихвени проценти, сега назначи заместник-управителя Фатих Карахан да поеме ръководството, съобщи държавният вестник два часа след изненадващата оставка.

Промените в ръководството на централната банка се случват в момент, в който агресивното повишаване на лихвените проценти от Еркан започна да охлажда инфлационните очаквания след продължилата с години криза с разходите на живот за турците.

Еркан – първата жена, която ръководи централната банка – беше петият ѝ управител за пет години. Едроган уволни предишните четирима, подкопавайки независимостта на институцията и посявайки опасения за работата ѝ.

Късно в петък лидерите на кабинета побързаха да заявят, че икономическата програма ще продължи да бъде следвана и след напускането на Еркан.

Карахан, бивш икономист от Банката на Федералния резерв в Ню Йорк, беше назначен за заместник през юли. Той се смята за способен наследник на поста, който изигра голяма роля в плановете за затягането на паричната политика.

Еркан, бивш директор на американска банка, започна да повишава лихвените проценти, след като беше назначена през юни. Това беше категоричен завой след годините на ниски лихви при Ердоган, които доведоха до скок на инфлацията и отдръпване на чуждестранните инвеститори.

Оттогава централната банка повиши основната си лихва от 8,5% до 45%. Миналата седмица, след поредно увеличение с 250 базисни пункта, тя заяви, че затягането е достатъчно, за да се постигне дезинфлация, което сигнализира спиране на повишенията.

Еркан заяви, че „нашата икономическа програма е започнала да дава плодове“, като изтъкна нарастващите валутни резерви и очакванията, че инфлацията ще започне да се охлажда в средата на годината, „като доказателство за този успех“.

„Въпреки всички тези положителни развития, както е известно на обществеността, срещу мен наскоро беше организирана голяма кампания за убийство на репутацията“, допълни тя в социалната мрежа X, имайки предвид силна кампания, целяща да срине имиджа ѝ.

„За да предпазя семейството и невиното ми дете, което дори няма година и половина, да бъдат засегнати допълнително от това, поисках от нашия президент да ме освободи от задълженията ми“, допълва Еркан.

Миналия месец опозиционният вестник Sozcu публикува статия за служителка на централната банка, която твърди, че неправомерно е била уволнена от банката от бащата на Еркан.

В отговор Екран заяви, че „неоснователната“ статия, насочена към нея, семейството ѝ и банката, е „неприемлива“ и обеща да упражни законните си права срещу отговорните.

По-късно Ердоган осъди усилията за разпространение на „слухове“, целящи да подкопаят икономическия напредък, като показа очевидна подкрепа за Еркан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още