IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Гюров: Около 800 млн. евромонети ще бъдат издадени след приема в еврозоната

Първо ще бъдат направени пробни тиражи, които трябва да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка

14:57 | 13.02.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо около 800 млн. монети ще трябва да бъдат издадени, след като страната ни официално бъде одобрена за присъединяване към еврозоната. Това каза подуправителят на БНБ Андрей Гюров пред БТА. Всички изсечени монети ще се влеят в официалния тираж.

Преди ден Българската народна банка (БНБ) обяви официално, че е приключила процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети.

„Това е още една стъпка в процеса на присъединяване на България към еврозоната. С полученото одобрение от Съвета на ЕС БНБ ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1, 2, 3, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро)“, каза Гюров.

Той посочи, че предстои заготовките на евромонетите да постъпят в Монетния двор на БНБ и да започне изсичането на самите монети. Първо ще бъдат направени пробни тиражи, които трябва да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка (ЕЦБ), а след това може да се пристъпи към сеченето и на останалите евромонети.

В интервю за Die Welt преди дни финансовият министър Асен Василев заяви, че новите евромонети вече се секат, а информационните системи на банките в страната са готови за въвеждането на еврото. В бюджета на БНБ за годината са предвидени 44 млн. лв. за отсичане на възпоменателни монети и за производство и доставка на евромонети, както и за опаковане на сетове с евромонети. Не са предвидени средства за създаването на евробанкноти и ако страната бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г., снабдяването с тях ще се случва на принципа „вземане назаем – последващо връщане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още