IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите бързат да се застраховат срещу слабостта на еврото

Търговците са се настроили към валутата най-негативно от повече от три седмици насам в навечерието на срещата на ЕЦБ

19:05 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Седмица преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), инвеститорите залагат, че еврото ще отслабне и ще се наблюдава известна волатилност при валутата, пише Bloomberg.

Еврото поевтинява в сряда, достигайки най-ниското си ниво от седмица насам спрямо щатския долар, а пазарите на опции сигнализират, че инвеститорите вече се застраховат срещу допълнителни загуби.

Едноседмичните корекции на оценките за риска, барометър за позиционирането и настроенията, се понижиха, за да покажат, че търговците са се настроили към еврото най-негативно от повече от три седмици насам.

Залозите за нестабилност през следващата седмица се повишиха най-много тази година и може да скочат още повече утре, когато бъде обхваната и срещата на ЕЦБ. Въпреки че се очаква централните банкери да запазят лихвените проценти непроменени, те ще публикуват актуализирани прогнози за инфлацията и растежа, докато пазарите залагат на по-бързи и по-сериозни съкращения на лихвите в еврозоната тази година в сравнение със САЩ.

Тъй като календарът с данни става все по-натоварен трейдърите на опции добавят експозиция към волатилността и при други контракти. Двуседмичната условна волатилност при еврото и долара, която обхваща както срещата на ЕЦБ, така и публикуването на данните за инфлацията в САЩ през февруари на 12 март, се насочва към най-голямото си двудневно увеличение от ноември насам.

Пазарът има много поводи за безпокойство тази седмица, тъй като предстои да бъдат публикувани ключови данни, включително данни за инфлацията в еврозоната и ценовия индекс на личните разходи в САЩ – предпочитан от Федералния резерв измерител на инфлацията. Вицегуверньорът  на ЕЦБ Луис де Гиндос каза в сряда, че централната банка ще понижи лихвите, когато се убеди, че ръстът на потребителските цени се връща към целта си.

Рискът от по-гълъбови* коментари на гуверньора а ЕЦБ Кристин Лагард на срещата следващата седмица или допълнителни данни, които да докажат устойчивостта на американската икономика, поддържат мечите настроения на търговците по отношение на краткосрочните перспективи за еврото. Търсенето на опции в полза на долара е по-изразено при краткосрочните договори.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още