IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да продаде целия си дял в Piraeus Bank

Ценовият диапазон за продажбата е определен от 3,7 до 4 евро на акция

10:26 | 04.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция напредва с продажбата на своя дял в Piraeus Bank, според съобщение на Hellenic Financial Stability Fund (HFSF).

HFSF е инструментът за рекапитализация на банките, който беше създаден по време на кризата в Гърция заради изпълнението на спасителните програми, припомня Bloomberg.

Атина иска да продаде 22% от банката, като си запазва правото да се раздели и с целия си дял.

Ценовият диапазон за продажбата е определен от 3,7 до 4 евро на акция в сравнение с цената на затваряне на акциите от 3,99 евро в петък.

Сделката може да донесе на хазната до 1,35 млрд. евро, ако Гърция продаде целия си дял в горния край на ценовия диапазон, според изчисления на Bloomberg.

HFSF вече намали участието си в Piraeus Bank през 2021 г. до 27% от 61% чрез увеличение на капитала и сега се стреми да излезе напълно от банката.

Гърция ускорява своя план за освобождаване от акциите на банките, които придоби по време на кризата преди повече от 10 години. През ноември фондът излезе от Alpha Bank и продаде 22% дял в National Bank of Greece. Месец по-рано тя финализира продажбата на целия си дял в Eurobank Ergasias Services and Holdings SA.

HFSF си постави за цел да продаде цялото си участие в гръцките кредитори до края на 2025 г.

Piraeus Bank отчете по-голяма печалба от прогнозите за 2023 г. – около 800 млн. евро. Очаква се годишната печалба на банката да нарасне до около 1 млрд. евро до 2026 г., според прогноза на кредитора.

Записването за акциите се отваря на 4 март в 9 часа сутринта централноевропейско време и се очаква да приключи на 6 март в 15 ч. централноевропейско време. Резултатите от предлагането ще бъдат обявени на 7 март.

Bank of America Corp. съветва HFSF, като Goldman Sachs Group Inc. и UBS Group AG също участват в сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още