IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще започне да публикува ключовите индикатори за заплатите

Това ще предложи на инвеститорите по-пълна версия на картината, която служителите на ЕЦБ получават, за да решават за движението на лихвите

09:59 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира рутинно да публикува вътрешните данни за заплащането, използвани от длъжностни лица за измерване на рисковете от инфлация, съобщава Bloomberg.

Индикаторите, които проследяват заплатите, често се цитират от централните банкери в техните речи. Според говорител на банката те ще бъдат достъпни за по-широката общественост по-късно тази година, допълва информационната агенция.

Тази перспектива би предложила на инвеститорите по-пълна версия на картината, която служителите на ЕЦБ получават на базата на натиска върху заплащането в икономиката.

Базираната във Франкфурт институция разработи тези индикатори заедно с националните централни банки, за да компенсира липсата на последователни и навременни данни от целия регион. Без тези данни централните банкери биха се сблъскали с недостиг на една категория информация, която смятат за решаваща за тяхната оценка на инфлацията.

Данните за заплатите и разходите за труд биха могли да сигнализират дали високият ръст на заплащането рискува да затвърди по-бързия ръст на цените.

През февруари управителят на ЕЦБ Кристин Лагард посочи заплатите като „все по-важен двигател на динамиката на инфлацията през следващите тримесечия“. Тя каза по-рано този месец, след като управителният съвет на ЕЦБ запази лихвения процент по депозитите на рекордно високото ниво от 4%, че централните банкери гледат "особено внимателно" заплатите.

ЕЦБ казва, че растежът на заплатите в еврозоната се е забавил през четвъртото тримесечие, но още не е достигнал повратна точка.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн наскоро отбеляза, че най-изчерпателната мярка от националните сметки пристига със закъснение от повече от два месеца. Тъй като много споразумения за заплащане ще бъдат подновени в началото на 2024 г., актуализациите на инструментите за проследяване на заплатите ще предоставят „съществена информация“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още