IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови съмнения около руските активи на Raiffeisen удрят акциите на банката

Американските власти настояват компанията да се откаже от план, който би ѝ позволил да репатрира 1,5 млрд. евро, блокирани в Русия

19:05 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на Raiffeisen Bank International AG да напусне Русия се сблъскаха с нови съмнения в сряда, което понижи цената на акциите на кредитора и го принуди да отложи продажбата на облигации, съобщава Bloomberg.

Американските власти настояват австрийската банка да се откаже от план, който би ѝ позволил да репатрира 1,5 млрд. евро, блокирани в Русия, информира Ройтерс, цитирайки източници, запознати с дискусиите. Акциите на кредитора поевтиняха с цели 16%, което го накара да отложи планираната продажба на дългови ценни книжа.

Това е поредният обрат в двугодишните усилия на Raiffeisen да намери решение за бизнеса си в Русия, където оперира най-големият чуждестранен кредитор. Печалбата на звеното нарасна, тъй като то използва позицията си на един от последните финансови канали за парични потоци между страната и западните нации, но въпреки това Raiffeisen не успя да премести тези пари във Виена, докато усилията за продажба или отделяне на бизнеса са в застой.

За да заобиколи проблема, през декември Raiffeisen предложи сложна сделка, според която руският ѝ отдел ще купи акции в австрийска строителна компания, които доскоро са били държани от санкционирания бизнесмен Олег Дерипаска.

Като втора стъпка банката планира да прехвърли акции на компанията майка във Виена. Въпреки че това не би означавало пълно излизане от Русия, то ще позволи на Raiffeisen да репатрира около половината от над 3-те милиарда евро излишен капитал, заседнал в страната.

Американските власти проучват подробно сделката, като високопоставен американски служител посети кредитора по-рано този месец. Посолството на САЩ казва, че целта на срещата е била да се обсъди дъщерното дружество в Русия.

„От само себе си се разбира, че Raiffeisen няма да пристъпи към никаква сделка, която би била в нарушение на санкциите или би изложила Raiffeisen на риск от санкции“, изтъква говорител на банката. Кредиторът щателно е проверил съответствието на трансакцията със санкциите и е уведомил всички съответни органи за нейните подробности, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още