IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen Bank намери начин да изтегли част от печалбите си от Русия

Банката е най-голямата международна финансова институция, останала на руския пазар

15:07 | 24.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналата седмица Raiffeisen Bank International съобщи, че ще придобие 28% от активите на Strabag SE на стойност 1,5 млрд. евро, които са в ръцете на Олег Дерипаска, пише Bloomberg. Според ръководството на банката това е част от стратегията за изтегляне на печалбите от Русия.

От Raiffeisen Bank обаче не коментират, защо тази стратегия е свързана с договорки с руски олигарх, срещу когото има наложени санкции. Нито защо новото звено, което ще бъде прехвърлено в Австрия, ще бъде оглавено от Щефан Зьохлинг - бивш изпълнителен директор в няколко компании на Дерипаска. Той обаче е дългогодишен приближен и до основателя на Strabag - Ханс Петер Хазелщайнер.

Дъщерното звено на Raiffeisen Bank натрупа печалби от над 3 млрд. евро от дейността си в Русия, които не може да изнесе заради указ на държавния глава Владимир Путин. С осъществяване на трансакцията банката ще успее да прехвърли половината от сумата към компанията майка под формата на дивиденти, а Дерипаска ще ликвидира замразения си дял в строителната компания.

Олег Дерипаска купи дял от Strabag през 2007 година.

Според банката сделката отговаря на всички изисквания на санкционния режим срещу Русия. Отговор на този въпрос обаче ще даде националната банка, която потвърди пред Bloomberg, че те са отговорни, но без да дават друг коментар.

Raiffeisen Bank е най-голямата чужда банка, която оперира на руския пазар. В последните близо две години тя опитва начини да раздели дъщерното си звено, или да го продаде. Банката беше вписана в списъка с поддръжниците на режима в Кремъл от Украйна, но след това извадена на фона на заплахите от Виена за блокиране на началото на преговорния процес за членство в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 24.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още