IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на ЯЦБ сигнализира готовност за намаляване на паричните стимули

Казуо Уеда засили очакванията за ново потенциално повишаване на лихвените проценти

10:41 | 09.04.24 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда заяви, че финансовата институция трябва да обмисли допълнително намаляване на стимулите, ако инфлацията продължи да се ускорява. Това означава, че е възможно ново увеличение на лихвения процент по-късно тази година, предаде Ройтерс.

Пред парламента на Страната на изгряващото слънце централният банкер посочи, че ЯЦБ трябва да поддържа по-хлабава парична политика за момента, тъй като инфлацията все още не е достигнала целта си от 2%. Според него обаче стабилните увеличения на заплатите вероятно ще повишат доходите и потреблението на домакинствата, засилвайки и оптимизма за икономическите перспективи пред Япония.

Японската централна банка очаква целевата инфлация да се доближи до 2 на сто през следващите 1-2 години.

„Ако икономическите и ценови условия се движат в съответствие с нашите прогнози, инфлацията постепенно ще се ускори. В такъв случай ще трябва да обмислим намаляване на стимулите“, заяви Казуо Уеда.

ЯЦБ очаква инфлацията, която не включва храните и енергоносителите, да се движи около 1,9% както през фискалната 2024 г., така и през 2025 г. Централната банка ще преразгледа тези прогнози на следващото си заседание, което ще се проведе в края на април.

През март финансовата институция сложи край на осемте години на отрицателни лихвени проценти и други остатъци от своята нетрадиционна политика, като направи историческа промяна от фокуса си върху съживяването на растежа и потушаването на дефлацията с десетилетия масивни парични стимули.

Според анкета на Ройтерс повече от половината икономисти очакват ново повишение на лихвите, като това най-вероятно ще се случи през последното за годината тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още