IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предимствата на финтех сектора в България?

Най-новата тенденци в сектора са т.нар. вградени финанси, коментираха експерти

11:56 | 11.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Недоверието към финтех компаниите и предпочитанието към кешовите плащания вече е проблем на миналото, но киберпрестъпленията са новото предизвикателство. Към момента старото разбиране за кешовите плащания и за това, че алтернативата е прекалено рискова, особено при поколението под 35 години, вече го няма. Едната причина е свързана със смяната на поколенията, но другата е в по-добрите регулации.  

Това казаха Светослав Димитров, член на УС на Българска финтех асоциация, и Божена Божилова, оперативен директор на Българската финтех асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседниците коментираха първия съвместен доклад за финтех индустрията в България и Румъния, който обхваща данни до 2022 година включително, изготвен съвместно с академичната общност в двете страни.

Докладът показва, че "двата пазара са млади и имат много положителен път за развитие, като в България работят 156 финтех компании, а в Румъния - само 85. Целта на съвместния доклад е да се покаже потенциалът на региона, като следващата стъпка ще бъде да се създаде доклад, включващ и останалите балкански държави. 

"Този доклад е доказателство за всичко, което говорим от пет-шест години - че България и София всъщност са регионален финтех хъб в Европа. Причините са много, но очевидно всички предимства на България, свързани основно с наличието на талант и предприемачи, млади хора, които са готови да рискуват и да влязат в нова сфера, това са най-големите ни предимства, които са ни издърпали и ни дърпат напред", каза Димитров. 

Финтех пазарът в световен мащаб е с около 230-250 млрд. долара оборот, като той расте с около 13-15% на година. Очакванията са 2025 - 2026 г. да стигне около 900 млрд. долара. Това означава, че темпът в световен мащаб е доста сериозен, а в България е същото, сподели още събеседникът.

Румъния обаче е голям пазар и съвсем скоро ще ни настигне, каза още тя. "Хубавото е, че имаме много компании, които оперират и на румънския пазар и все повече от нашите членове осъзнават потенциала на този пазар", посочи той.

Уязвимостта вследствие на липса на регулации вече е в миналото, но сега голямото предизвикателство е киберпрестъпността. Това са новите рискове, които обаче регулаторите вече са усетили и предстоят нови регламенти и регулация с нови изисквания, казаха събеседниците.

Гостите смятат, че стандартните финансови услуги все повече разпознават финтех сектора като съществуващ голям пазар и с истински потенциал за развитие.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още