IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех индустрията през 2024: алтернативни методи за плащане и изкуствен интелект

Най-мащабните тенденции няма да са нещо невиждано до момента, а продължаваща еволюция на трендовете, предвиждат от Paysafe

16:44 | 08.01.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Тенденциите във финтех сектора през тази година ще бъдат движени от непознатите аспекти на технологиите. Променящото се потребителско търсене вероятно ще бъде най-важният фактор, оформящ бъдещите прогнози.  Потребителите ще изискват по-голям избор, надеждност и сигурност. Това се посочва в годишната прогноза на платформата за разплащания Paysafe за най-актуалните тенденции в сферата на банковото дело и финансовите технологии през 2024 г.

През 2024 г. ще бъде трудно за компаниите да игнорират социалните и екологични нужди на потребителите, които са все по-добре информирани по темите за ESG. Потребителите могат да оказват натиск върху услугите, които използват, за да стимулират нужната промяна.

Традиционните методи на плащане като дебитни и кредитни карти престават да бъдат норма и ставаме свидетели на растеж на алтернативни методи на плащане като eCash и дигитални портфейли, които могат да се използват от всички и навсякъде.

Еволюция, не революция

Най-мащабните тенденции през 2024 г. няма да са нещо невиждано до момента, а по-вероятно продължаваща еволюция на трендовете, които не са достигнали пълния си потенциал и на които станахме свидетели през 2023 г., отчитат от Paysafe.

Вградените плащания (embedded payments) ще продължат да са сред основните приоритети на финтех компаниите – те не само ще продължат да създават нови решения за дигиталните портфейли, но и ще настояват за по-високо ниво на интегриране на платежни услуги в традиционните платформи за нефинансови услуги. Ползите от вградените плащания ще бъдат още по-ясно изразени през 2024 г.

През годината ще продължат да се развиват и децентрализираните финанси, след като през 2023 г. всички следяха какво ще се случи с тях, и по-специално с NFT. Въпреки че технологията се приемаше добре от страна на потребители и компании, не отсъстваха и предизвикателства като например по-сериозно регулиране. Не е изненада, че през 2024 г. ще е нужно компаниите да се справят с новите регулаторни изисквания, докато надграждат и усъвършенстват преживяванията с този тип технологии.

Макар и отвореното банкиране да е познато от доста време насам, то продължава да набира значителна скорост. Все повече компании ще разработват нови решения предвид, че API (интерфейс за приложно програмиране) става по-достъпен.

AI – едновременно ефективност и риск

През 2022 г. изкуственият интелект (AI) беше в полезрението на всяка една индустрия (ползван при плащания от много години), но появата на ChatGPT внезапно даде скорост за неговото развитие. ChatGPT се превърна в забележителен инструмент поради факта, че направи технология, твърде скъпа и сложна за разбиране, достъпна за всички.

През 2024 г. ще продължим да виждаме финтех компании, които използват нови модели на ChatGPT, за да стимулират производителността, независимо дали това е създаване на код, съдържание или др. Генерираните спестявания от интеграцията на подобна технология биха могли да доведат до връщане на рентабилността обратно в услугите на бизнеса – например чрез внедряване на все по-усъвършенствани чатботове, които да предоставят на потребителите по-персонализирано преживяване.

Що се отнася до плащанията, изкуственият интелект може да помогне за рационализиране на платежния поток или бързо да установи най-достъпната или полезна опция за плащане за конкретен потребител и да му я предостави. През 2024 г. е възможно за много потребители процесите на плащане да бъдат все по-интуитивни.

Засилено сътрудничество между финансовите компании през 2024 г.

Предвид факта, че все повече хора имат достъп до напредналите технологии, банките и финтех организациите ще дадат приоритет на сигурността, за да защитят системите от потенциални кибератаки.

Това е една от положителните стъпки за индустрията – чрез колаборация между компаниите да се намалят рисковете, да се разработят по-добри механики за предпазване от пране на пари и финансови измами, както и подобряване на киберсигурността.

Ако дадена финансова организация например придобие информация за кибергрупа, това може да бъде споделено с други компании, за да се предприемат нужните мерки за сигурност. За да се видят тези ползи, първо трябва да се пристъпи към еволюция в управлението на данни. Това е предизвикателство, с което индустрията ще се бори през 2024 г.

Сред другите тенденции, на които Paysafe обръща внимание, са квантовите изчисления, които са определени като вълнуваща, но и плашеща възможност.  В комбинация с другите процъфтяващи технологии като изкуствен интелект и роботика, квантовите изчисления предлагат поглед към бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още