IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развие възходът на финтех компаниите през 2024 г.

Спадащи лихвени проценти може да са изненадващо предизвикателство за много финансово-технологични компании

16:00 | 01.01.24 г.
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Компаниите за финансови технологии отчетоха възход през 2023 г. въпреки увеличението на основните лихви. Сега обаче някои може да се изправят пред рискове от спад в лихвите, както и от все по-засилваща се конкуренция, пише Wall Street Journal.

По-високите лихви все пак удариха финтех акциите по много начини. Не само че акциите на растежа като цяло често се търгуват при по-ниски съотношения цена/печалба през периоди на растящи лихви, но финтех компаниите конкретно спечелиха от почти нулевите лихви по кредитите за финансиране и окуражаващото поемане на риск от търгуващите клиенти.

Въпреки това някои финансови стартъпи откриха други начини да превърнат по-високите лихви в свое предимство, подкрепяйки острото възстановяване на акциите си тази година след трудна 2022 г. Някои започнаха да печелят много повече от собствения си кеш и от парите на клиентите. Около една трета от нетните приходи през третото тримесечие на Coinbase Global например е дошла от приходи от лихви и чрез приходи от стейбълкойн резерви. Над половината от нетните приходи на Robinhood Markets през тримесечието е дошла от нетни приходи от лихви.

Кредитните инвеститори, търсещи инвестиции с по-висока доходност, също са в помощ на финтех кредиторите. Небанковите компании трябва да плащат по-високи разходи за пазарно финансиране, за да спонсорират заемите си, но те също могат да таксуват повече за кредитиране. Доставчикът на услуги „купи сега, плати по-късно“ Affirm например може да таксува достатъчно кредитополучателите и търговците, за да помогне да смекчи влиянието на по-високите разходи за трансакции, които включват финансирането. Компанията остава в рамките на дългосрочния си целеви диапазон за приходите минус трансакционните разходи като процент от брутния обем на стоките.

Акциите на Coinbase са поскъпнали над 4 пъти тази година, а на Robinhood – с над 40%. Цената на книжата на Affirm също е нараснала повече от 4 пъти, а на Lender Upstart – над три пъти. Акциите на дигиталната банка и кредитор SoFi Technologies са поскъпнали около двойно.

Затова могат ли акциите на финтех компаниите да поскъпнат още в среда на спадащи лихви? Най-лесният път би бил чрез многократно разширяване, което може да помогне за стимулиране на много други акции на растеж, включително доставчици на плащания, които изостават от S&P 500 тази година, като Adyen, Block и PayPal.

От няколко големи финтех имена само Coinbase днес се търгува с премия спрямо съотношението цена/очаквани продажби спрямо края на 2021 г. Книжата на Adyen, Affirm, Block, PayPal, Robinhood, SoFi и Upstart все още се търгуват на по-ниски коефициенти в сравнение с тогавашния период.

Въпреки това анализаторът на Autonomous Research Кен Сучоски предупреждава, че инвеститорите може да бъдат „по-избирателни към това къде инвестират“ в сравнение с миналото. Причината е, че финтех компаниите навлизат в 2024 г. с някои много различни пазарни динамики в сравнение с преди няколко години. В онзи момент те все още се конкурираха основно със застаряващите традиционни доставчици на финансови услуги.

Тези дни те се конкурират по-интензивно едни с други или често с технологични компании с дълбоки джобове. Adyen например тази година отбеляза преминаване към доставчици на плащания с по-ниски разходи. Компании като Apple, Google на Alphabet и Shopify сега играят във финтех пространството в плащания и кредитиране. Риск за таксите от търговия може да дойде, ако най-накрая се одобрят повече борсово търгувани фондове за биткойна, което потенциално ще го направи по-евтин за инвестиране.

Освен това значителните приходи от лихви на много компании сега сега са изложени на риск от по-ниски лихвени проценти. Това може да бъде повече от компенсирано с по-високи основни приходи, като например от повече търговия или кредитиране. Потребителите също харчат и използват кредити с доста силни темпове, дори когато лихвите се повишават. Но не е ясно колко дълго ще продължи това, ако икономиката се охлади.

Малко вероятно е и инвеститорите през 2024 г. напълно да загърбят кредитния риск, дори ако „мекото приземяване“ е очакваният резултат. Това може да важи особено силно, ако спестяванията на потребителите се свият. „Все още ще има въпроси относно това дали бизнес моделите се доказват в среда на по-висока степен на просрочие“, казва анализаторът на Mizuho Дан Долев, имайки предвид просрочените плащания по кредити.

Финтех компаниите, носещи белези от оцеляването на скока на лихвените проценти, в много отношения ще се окажат по-силни компании. Но обосноваването на хиперрастеж може да е по-трудно сега, отколкото преди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още