IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните кредитни перспективи за 2024 г. се влошават, показва проучване

Общо 51% от анкетираните заявяват, че очакват корпоративните неизпълнения да се увеличат в Северна Америка, а 57% - в Европа

16:16 | 11.04.24 г.
Снимка: Simon Dawson, Bloomberg
Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Мениджърите на портфейли и активи в някои от най-големите финансови институции дават негативна перспектива пред глобалните кредитни условия, показва проучване на Международната асоциация на мениджърите на кредитни портфейли.

Проучването е осъществено сред мениджъри на над 135 финансови институции в повече от 30 страни. Данните показват, че повече участници в проучването в сравнение с предишното очакват корпоративните кредитни просрочия да се повишат през следващите месеци, пише Ройтерс.

Общо 51% от анкетираните заявяват, че очакват корпоративните неизпълнения да се увеличат в Северна Америка, а 57% - в Европа.

Някои от анкетираните казват, че виждат повишен стрес сред потребителите с по-ниски доходи в САЩ, макар и с по-бавни темпове в сравнение с корпорациите.

„Неизпълнението на задълженията се е увеличило донякъде, но в същото време потребителите все пак показват изненадваща устойчивост, може би поради продължаващата ниска безработица или защото имат достъпни жилищни ипотеки“, посочват от асоциацията в съобщение.

Въпреки увеличените очаквания за ръст на неплатежоспособността в Северна Америка, само 25% от анкетираните заявяват, че очакват регионът да навлезе в рецесия тази година.

Същевременно 37% от анкетираните очакват Европа да навлезе в рецесия през 2024 година, докато 19% казват, че вярват, че регионът вече е навлязъл в такава, според проучването.

Анкетираните казват, че очакват общите кредитни спредове да се разширят. За корпорациите от инвестиционен клас в Северна Америка очакванията са за затягане на спредовете тази година.

„Някои от нашите членове смятат, че спредовете, след значително затягане през първите три месеца на годината, сега са там, където трябва да бъдат предвид настоящите икономически и пазарни цикли“, според организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още