IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale отчита по-голяма печалба от очакваното за първото тримесечие

Приходите от търговия с ценни книжа са помогнали на банката да надмине прогнозите

11:35 | 03.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите от търговия с ценни книжа са помогнали на Societe Generale SA да надмине прогнозите за печалбата през първото тримесечие на годината, съобщава Bloomberg.

Приходите на банката от търговия с акции за периода се увеличават с 3% на годишна база до 870 млн. евро. Прогнозата на анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за 843 млн. евро.

Приходите от търговия с облигации и валути на кредитора намаляват със 17% спрямо година по-рано, което отчасти отразява високата активност в началото на 2023 г.

Финансовото и консултантско звено на банката отбелязва увеличение на приходите с 3,5% до 859 млн. евро през периода, което е над прогнозите. Увеличението се дължи на финансиране, обезпечено с активи, и възстановяване на услугите по емитиране на дълг.

Активността по сливанията и придобиванията остава ниска, казват от банката, като това важи за цялата индустрия.

По-ниските разходи на Societe Generale през тримесечието спомагат за циментирането на крайния резултат, като нетният доход изпреварва прогнозите на анализаторите.

Приходите на банката за тримесечието достигат 6,645 млрд. евро, като намаляват с 0,4% на годишна база. Прогнозата беше за приходи в размер на малко над 6,5 млрд. евро.

Провизиите се увеличават рязко – със 120%, до 400 млн. евро за отчетния период от 182 млн. евро година по-рано.

Нетната печалба възлиза на 680 млн. евро, като спада с 22% в сравнение с отчетените 844 млн. евро година по-рано. Прогнозата беше за печалба в размер на 556 млн. евро.

Почти година, след като зае най-високия пост, главният изпълнителен директор на Societe Generale Славомир Крупа напредва в плана си за рационализиране на операциите и намаляване на разходите, за да подкрепи капитала. По-рано тази година банката обяви съкращения на около 900 работни места в централата си в Париж и отказ от звеното в Мароко и бизнеса за финансиране на оборудване.

Кредиторът се опитва да се освободи и от попечителското звено SGSS, както и германската Hanseatic Bank и британската Kleinwort Hambros.

Цената на акциите на Societe Generale се представя по-слабо тази година – повишението от началото на годината достига около 7% при значително по-голям ръст на индекса на европейските банки.

Кредиторът в петък потвърди целите си за цялата година, като повтори, че иска да увеличи приходите си с най-малко 5% и да постигне доходност, измерена като възвръщаемост на материалния капитал, от над 6%. И двата показателя не достигат целите си през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още