IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко често спестявате?

Цели 43% от участниците в анкета на Investor.bg казват, че всеки месец успяват да заделят средства

17:39 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На ежемесечна база, с всяка заплата – това е най-предпочитаният начин за спестяване на средства сред читателите на Investor.bg. Това показва анкета на сайта сред 1480 души, проведена от 26 май до 29 юни.

Цели 43% от участниците казват, че всеки месец успяват да заделят средства.

На второ място с 23% обаче се нареждат хората, които вече нямат възможност да спестяват заради инфлацията. От отговорилите 8% казват, че не спестяват по друга причина.

Очаквано сред читателите на водещия икономически сайт 17% отбелязват, че не пестят, но инвестират.

В същото време 7% отбелязват, че все пак успяват да заделят средства, но го правят веднъж на няколко месеца, а пък само 2% спестяват ежеседмично.

 

Според допитване на YouGov в 18 страни над половината от потребителите в големите икономики не са увеличили спестяванията си по време на пандемията. Това опровергава твърдението, че домакинствата имат предпазна мрежа срещу задълбочаващата се криза с издръжката на живот.

YouGov съобщава, че 51% от анкетираните не са увеличили спестяванията си по време на пандемията. Делът е най-нисък в Германия с 39%, а в Италия е едва 40 на сто. САЩ, Великобритания и Канада също са с резултати под 50%.

От хората, които все пак са спестили пари, около половината успяват да задържат допълнителните си средства. Над една четвърт са похарчили парите за сметки или други покупки от основна необходимост.

Още графики на деня може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още