IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко над 17% е реалната инфлация в малката потребителска кошница?

Към края на годината ще има леко забавяне на инфлационния натиск, смята Юлиан Войнов

10:34 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Високият ръст на инфлацията в страната се дължи на много фактори. Причините са както външни, така и вътрешни. Основната причина са високите цени на енергийните ресурси. Много сериозно тези ценови увеличения от началото на годината се прехвърлиха върху цените на храните. Изгледите са, че вече сме достигнали върха на едно плато, което най-вероятно ще се задържи 1-2 месеца и към края на годината може би ще започнем да виждаме леко забавяне на инфлационния натиск, заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът Юлиан Войнов.

По думите на икономиста Михаил Кръстев основните причини за инфлацията пък са политиките на централните банки както в Европа, така и в САЩ. "Основно се засили политиката на повишено парично предлагане по време на Covid пандемията. България, която няма собствена монетарна политика, се опитва да копира този модел чрез социално плащане и това се вижда в отстъпката за гориво“, коментира той. Според него мерките се рекламират като антиинфлационни, а те са проинфлационни.  

Михаил Кръстев смята, че ако българската икономика влезе в много сериозна рецесия, инфлацията най-вероятно ще се ограничи, тъй като ще се ограничи и потреблението.

Той е категоричен, че проблем е събираемостта на приходите, поради което бюджетът не може да се справи с разходите.

"При заложена инфлация от 4,5% в него приходната част е едва на 47%, което означава, че няма достатъчно приходи от бизнеса. Това е много сериозен проблем, тъй като сме заложили огромни социални разходи в този бюджет и накрая ще се окаже, че просто няма пари. Проблемът за бизнеса е много сериозен, тъй като няма предвидимост", изтъкна икономистът що се отнася до компенсациите за тока и газовата криза.

По думите му инфлацията в потребителската кошница, която ползваме, е доста по-висока от данните, които обявява Националният статистически институт, може би двойно над обявената и пресметна, че с 30-40% са се увеличили цените в магазините. Той сподели, че българите са наплашени от хиперинфлация и традиционно залагат на „покупки на нещо сигурно и харчене на парите сега“ и предупреди, че се губи капиталовата възможност на домакинствата да реагират при резки промени.

Юлиан Войнов също смята, че инфлацията в малката потребителска кошница е над 17% и вероятно стига 30%.

Икономистът е категоричен, че моментът не е най-подходящият да се правят сериозни инвестиции и да се вземат кредити в задаващата се рецесия. "Най-вероятно ще видим намаляване на сделките, ако говорим за недвижимите имоти", посочи той.

Според него обаче, значителна част от бизнеса печели от сегашната ситуация. Той е на мнение, че от гледна точка на електричеството той е защитен. „Въпросът е дали държавата трябва да се съсредоточи към всички бизнеси, или да помага само на тези, които изпитват най-сериозни трудности“, риторично попита икономистът. Той напомни съвета на МВФ инфлацията да се остави да се пренесе върху стоките и услугите, а правителствата да се съсредоточат с помощи към най-засегнатите, защото това работи по най-ефективния начин.

Какво е състоянието на икономиката и с колко се обезценяват парите ни? Как ще се реши проблемът с газовата криза? Ще се увеличават ли доходите на хората?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още