IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира индивидуални пътища за намаляване на дълга на страните членки

Ако това бъде въведено, то ще е голямо отклонение от практиката всички държави да намаляват дълга си всяка година с определена норма

20:30 | 10.09.22 г.
Снимка: Gabriella Angotti-Jones/Bloomberg
Снимка: Gabriella Angotti-Jones/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще представи през втората половина на октомври предложение за промени във фискалните правила на Европейския съюз (ЕС), което ще дадат индивидуални възможности за намаляване на дълга на всяка от страните членки.

Това коментира в събота вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в Прага след разговор на финансовите министри на ЕС Домбровскис каза, че основната цел на правилата, предназначени да защитят стойността на еврото, ще бъде да се гарантира устойчивост на публичния дълг.

„Това ще изисква фискална корекция, реформи, както и инвестиции“, посочи той, като допълни, че държавните инвестиции вероятно ще получат повече внимание в хода на реформите.

„Тези три елемента трябва да бъдат комбинирани, за да се постигне реалистично, постепенно и устойчиво намаляване на съотношенията на публичния дълг“, каза той.

Правилата на ЕС гласят, че публичният дълг трябва да бъде под 60% от брутния вътрешен продукт (БВП), а държавният дефицит - под 3% от БВП.

Заради пандемията обаче много страни от ЕС остават с дълг над 100% от БВП. Дългът на Гърция възлиза на около 185% от БВП, а на Италия е около 150%. Същевременно дългът на Естония е 18,1% от БВП, на Люксембург – 24,4%, а на Литва – 44,3%.

„Като се имат предвид различните нива на дълга в държавите членки, не може да има универсален подход“, посочи Домбровскис. „Може да има повече свобода на действие за страните, но в рамките на общ набор от правила“, допълни той.

Това би било отклонение от сегашното правило, че всички държави трябва да намаляват дълга си всяка година с една двадесета от излишъка над 60% от БВП - изискване, което е твърде амбициозно за страните с висок дълг.

„Правилата трябва да са ясни и изпълними, което означава, че трябва да са реалистични“, коментира и чешкият министър на финансите Збинек Станжура, който беше домакин на срещата. „Така че каквито и промени да правим, трябва да разберем какво е реалистично“, посочи той.

Като реверанс към Германия и някои северни страни от ЕС Комисията ще предложи по-строго прилагане на правилата в случаите на неспазване, каза още Домбровскис. Досегашната практика показва, че спазването на правилата не е приоритет за някои от тях.

Комисията също така ще предложи опростяване на правилата, като се съсредоточи върху един единствен наблюдаем показател, като например показателя за разходите, каза още Домбровскис.

Показателят за разходите позволява на правителствата да увеличават разходите всяка година с темпа на потенциалния растеж на икономиката, за да не се генерира излишна инфлация. По този начин, когато икономиката расте по-бързо от потенциала и прегрява, по-ниските разходи помагат за нейното охлаждане. Когато икономиката расте под потенциала си, по-високите държавни разходи ѝ помагат да навакса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още