IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът отмени временно заложения в конституцията таван на дълга 

Това бе нужно, за да се приеме мярката в размер на 200 млрд. евро за енергийни помощи 

14:06 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Britta Pedersen/dpa
Снимка: Britta Pedersen/dpa

Бундестагът разчисти пътя за финансиране на планираните тавани на цените на енергията и за подпомагане на предприятията в енергийната криза. С решението от петък Фондът за икономическо стабилизиране вече може да заеме 200 млрд. евро. В петък парламентарните групи на социалдемократите, Зелените и либералната Свободна демократична партия гласуваха в подкрепа на закона. Опозицията критикува, че не е ясно точното използване на средствата, предава DPA. 

За нуждите на програмата трябва да се активира отново кризисният фонд срещу коронавируса и да му се предоставят нови средства. След това средствата могат да бъдат използвани до средата на 2024 г. за финансиране на планирания таван на цените на газа, предвиденото спиране на цените на електроенергията и помощ за предприятия в затруднено положение. За тази цел Бундестагът предварително се съгласи отново да отмени дълговия таван.

„Създадохме основата за тавана на цената на газа и тока", написа в Twitter финансовият министър Кристиян Линднер. „Трябва да използваме икономическата си сила в тази енергийна война, за да устоим“, посочи той. 

ХДС/ХСС, като най-голямата опозиционна партия, заговори за празен чек, поискан от правителството. „Никой в тази страна не знае какво правят конкретно", заяви политикът от християндемократите Матиас Миделберг и посочи: „Реалността е, че нямаме конкретно предложение". Той добави, че правителството е пропиляло месеци, като дори е искало да наложи допълнителна тежест на гражданите с добавката за цената за газа, която междувременно е била оттеглена.  

Освен това заемите е трябвало да бъдат изтеглени изцяло едва тази година, за да може министърът на финансите Кристиан Линднер изкуствено да спази обещанието си за спиране на дълга през 2023 г. Федералната сметна палата критикува и факта, че милиардите ще бъдат използвани в продължение на няколко години до 2024 г. Това противоречало на принципа на ежегодност, според който федералният бюджет се изготвя винаги за една година напред. Ото Фрике от Свободната демократична партия контрира, че специалният фонд ще гарантира, че парите ще бъдат на разположение точно когато са необходими.

Германия е особено уязвима от скока на разходите за енергоносителите, предизвикан от войната в Украйна, поради силната си зависимост от вноса на руски газ. По-високите цени карат компаниите да ограничават производството и намаляват покупателната способност на потребителите, но ограничаването на цените може да поддържа търсенето високо.

Мрежовият регулатор на страната по-рано предупреди, че домакинствата и компаниите са използвали твърде много газ през последната седмица, тъй като температурите спаднаха, и предупреди, че са необходими спестявания от поне 20%, за да се предотврати недостигът на гориво тази зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още