IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ все още могат да избегнат националния банкрут

Правителството на Байдън не разполага с твърде много време, за да предотврати катастрофата

08:30 | 09.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Когато Джо Байдън и лидерите на Конгреса се срещнат в Белия дом във вторник, те за първи път ще говорят по най-наболелия си въпрос. Досега спорът за вдигането на тавана на дълга се разиграваше в социалните мрежи и в подстрекателски писма, но сега преговарящите ще се изправят лично един срещу друг.

Без по-висок лимит на държавните заеми САЩ са изправени пред национален банкрут, но конфликтът между демократите и републиканците се проточи опасно дълго. „Последиците са невъобразими", казва пред германския Handelsblatt Нийл Брадли, вицепрезидент на Търговската камара на САЩ. Според него в продължение на месеци двете страни почти не са се придвижили в спора си и сега трябва да се постигне споразумение възможно най-скоро.

Правителството на САЩ не разполага с достатъчно време, за да предотврати катастрофата. Най-голямата икономика в света може да разполага само със седмици преди фалита, който би имал опустошителни последици за националната и световната икономика. Инвеститорите и международните партньори гледат нервно към САЩ, а Байдън е изправен пред най-големия риск за мандата си.

Основен проблем в закона за бюджета на САЩ

Това е драма в процес на изграждане, защото в края на краищата САЩ трябва редовно да повишават тавана на дълга си. В противен случай в определен момент Министерството на финансите вече няма да разполага с достатъчно парични средства, за да изпълни задълженията си, например за доставчиците на държавни услуги, социалното и здравното осигуряване.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън смята, че „датата Х" ще бъде достигната още на 1 юни. Според други оценки, като тези на Бюджетната служба на Конгреса на САЩ, това може да стане между юли и септември. „Не бива да стигаме до момента, в който трябва да обмисляме дали президентът може да продължи да трупа дълг, без Конгресът да повиши тавана на дълга", заяви Йелън в предаването This Week по ABC в неделя. „Това би било конституционна криза“. 

Съгласно Конституцията само Конгресът може да повиши тавана на дълга. В продължение на десетилетия това беше рутинно гласуване, но поради малките мнозинства и президентската кампания вземането на заеми се използва като инструмент за политически отстъпки. Байдън е зависим от съдействието на републиканците: Неговите демократи са изправени пред републиканско мнозинство в Камарата на представителите, една от двете камари на Конгреса на САЩ.

Това са възможните последици - за САЩ и за света

Повечето анализатори смятат, че един фалит незабавно би разтърсил финансовите пазари и икономиката - особено сега, във време на геополитическо напрежение:

  • Икономистите предупреждават, че в случай на продължителен фалит икономиката на САЩ ще загуби 8 млн. работни места и ще изпадне в рецесия. Според анализ на Белия дом дори краткотраен фалит би нанесъл големи щети. Марк Занди, главен икономист в Moodyʼs Analytics, предвижда „покачване на лихвените проценти и спад на цените на акциите дори при светкавичен фалит, който бързо се коригира. Пазарите за краткосрочно финансиране (...) вероятно също ще се сринат", казва Занди. Колкото повече наближава „датата Х", толкова по-опасна става ситуацията: самият сценарий на евентуален фалит може да „разтърси пазарите и да повиши разходите по заеми в цялата икономика“.  
     
  • Нийл Брадли от Търговската камара на САЩ описва последиците за световната икономика по следния начин: „Американската икономика и световната финансова система се основават на идеята, че правителството на САЩ - за разлика от другите страни по света - винаги плаща сметките си", пише той. „Инвестирането в американски дълг се счита за безрисково, което означава, че правителството на САЩ плаща по-малко, за да заема пари“. В случай на дефолт правителството на САЩ вече няма да може надеждно да плаща сметките си. „Държавните облигации вече няма да бъдат безрискови. Лихвените проценти за правителството и за всички останали биха се повишили, тъй като финансовата система би се опитала да се саморегулира. Ролята на долара като световна резервна валута ще бъде отслабена в световен мащаб, може би завинаги", предупреждава Брадли. 
Последна актуализация: 07:20 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 11 месеца
Хареса ми варианта да пуснат собствена платинена монета. Ако имат предвид една единствена монета то тя трябва да е с тегло повече от 18 тона /при цена на тройунция 1300$/ Ако имат предвид да са много монети с цена например 1000$ парчето то би трябвало да насекът повече от 31 000 000 000 монети. Тоест да пласират на всеки жител по земята по 4 монетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 11 месеца
До: Repoman Държавите могат да карат по този начин на практика вечно, стига заетите от тях средства да са в собствената им валута...Никакъв проблем не представлява.Япония например е ярък пример за това. Далеч по задлъжняла от Щатите, но няма законово изискване за таван на дълга , и съответно липсват каквито и да е драми по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Може да се разплатят с Китай и Китай да приватизира Тайван https://en.wikipedia.org/wiki/Trade_dollar_(United_States_coin)#/media/File:1884_T$1_Trade_Dollar_(Judd-1732).jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
corner
преди 1 година
"САЩ ще загуби 8 млн. работни места" - А защо да ги държи със заети средства тея измислени места . Ако бяха в час , щяха повишението на тавана да го отчитат за фалит .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
Repoman
преди 1 година
Тази статия е в стил: Наркоман се бори със зависимостта си. Може да теглиш нови кредити, за година, за десет, за 30г., но тази Понци схема няма как да е вечна, защото реално нищо не връщаш, а покриваш с нови кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още