IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ все още могат да избегнат националния банкрут

Правителството на Байдън не разполага с твърде много време, за да предотврати катастрофата

08:30 | 09.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

 

  • В геополитически план е застрашено лидерството на САЩ. На щатския долар се падат 60% от световните валутни резерви. В надпреварата за надмощие на валутния пазар Китай ще се опита да използва националния фалит на САЩ в своя полза, анализира списание Foreign Policy. Индиректно хаосът в САЩ ще „насърчи допълнително" Владимир Путин да продължи войната си срещу Украйна, предупреждават бившите министри на отбраната Чък Хейгъл и Леон Панета. 
     
  • Фалитът на САЩ обаче би бил неизследвана територия; никой не може да изчисли с точност последиците. Лобисти съобщават, че техните компании и банки се подготвят за най-лошия сценарий, дори и да преобладава надеждата, че все пак може да се постигне споразумение. През 2011 г. САЩ избегнаха банкрута 72 часа преди „датата Х". По това време САЩ загубиха най-високия кредитен рейтинг от рейтинговата агенция S&P, което повиши цената на заемите за САЩ в продължение на години.
  • Спорът вече разклаща доверието в САЩ. Европейската рейтингова агенция Scope например обмисля понижаване на кредитния рейтинг.

    В петък рейтинговата агенция заяви, че проучва дали присъденият до момента рейтинг „АА" трябва да бъде намален. А за рейтинговите агенции Moody's и Fitch САЩ в момента имат най-високия рейтинг „ААА".

    За какво конкретно става дума в спора за дълга?

    Понастоящем лимитът на заемите на Министерството на финансите е 31,4 трилиона долара. Данъчните приходи обаче не са достатъчни, за да покрият всички федерални разходи, поради което правителството на САЩ взема заеми - средно по над седем милиарда долара на работен ден според вашингтонския мозъчен тръст Brookings.

    САЩ са една от малкото индустриализирани държави, които трябва ръчно да определят размера на заемите си. Механизмът датира от времето на двете световни войни, когато държавните разходи са експлоадирали.

    31,4 трилиона долара
    е ппонастоящем лимитът на заемите на Министерството на финансите.

    Федералният бюджет на САЩ е принципно независим от въпроса за заемите. Бюджетът, с който се финансират операциите на правителството, се одобрява отново в края на всяка година. Републиканците в Камарата на представителите обаче смесват двата въпроса и искат да обвържат одобрението си за повишаване на тавана на дълга с драстични съкращения на федералните разходи, приети от Конгреса.

    Ако те постигнат своето, политиката на Байдън ще бъде силно засегната: републиканците искат да отменят част от федералните стимули за зелена енергия в Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act) - въпреки че много републикански щати се възползват от зеления бум в САЩ. Ще бъдат съкратени и други пера, например в областта на социалното подпомагане. Байдън отхвърля исканията и настоява за т.нар. от него „чисто" увеличение на лимита на дълга, т.е. увеличение, което не е обвързано с никакви условия.

    Според Вашингтон много фактори засилват натиска. В центъра на спора е Кевин Маккарти, републиканец и лидер на Камарата на представителите. Само той има право да внася законопроекти за гласуване в камарата, но за целта се нуждае от подкрепата на фракцията си. А това, както стана ясно през януари, не може да се приема за даденост.

    15 пъти републиканците го провалят, докато не го избраха за говорител. Група крайно десни политици, много от които са поддръжници на Доналд Тръмп, се възползваха при това от силата си. Няколко от тях дадоха сигнал, че не искат да се вдига таванът на дълга.

    7 млрд. долара
    е дневният нов дълг на САЩ.

    Така че дори Байдън да се съгласи на компромис, няма гаранция, че Маккарти ще успее да прокара това предложение в собствените си редици. В Сената пречките са по-малки, но и там одобрението не е сигурно. Мнозинството на демократите в Сената е много слабо.

    Това са възможностите, които Байдън има сега

    Една рецесия може внезапно да заличи всички успехи, които Байдън твърди, че е постигнал: силния пазар на труда, подем в производството. През тази седмица президентът на САЩ ще лети за Япония и Австралия, за срещата на върха на Г7 и срещата на т.нар. четиристранна група.

    Пътуването има за цел да изпрати и сигнал срещу Китай, но Байдън може да замине в отслабена позиция.  Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg

    В момента във Вашингтон се обсъждат няколко варианта:

    • Байдън би могъл да заобиколи Маккарти и да убеди някои умерени републиканци в Камарата на представителите и Сената да гласуват в подкрепа на повишаването на лимита. Това би било възможно чрез т.нар. петиция за освобождаване от отговорност („discharge petition“), която налага разглеждането на даден законопроект, ако мнозинството от съответните камари поиска това. Процедурата се счита за рискова, тъй като изисква всички демократи и поне петима републиканци в Камарата на представителите да са готови да се противопоставят на своята партия. 
       
    • Правителството на САЩ може да продължи да взема заеми, за да плаща сметките си. Според Конституцията на САЩ то е длъжно да изплаща дълговете си. Експертите обаче предупреждават, че самостоятелното действие веднага би довело до конституционно оспорване пред Върховния съд. 
       
    • Винаги, когато се обсъжда таванът на дълга на САЩ, се появява този любопитен вариант: Министерството на финансите може да изсече платинена монета на стойност един трилион долара, за да плати сметките. Йелън обаче изключва тази възможност.

    Засега има много несигурност, а и самият Байдън изглежда не вярва в бързо споразумение във вторник: само ден след срещата на най-високо равнище президентът иска да произнесе в Ню Йорк разпалена реч за „надвисналата несъстоятелност на САЩ".

    Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
    Последна актуализация: 07:20 | 09.05.23 г.
    Специални проекти виж още
    Още от Данъци и бюджет виж още

    Коментари

    5
    rate up comment 0 rate down comment 0
    Моабет да става
    преди 1 година
    Хареса ми варианта да пуснат собствена платинена монета. Ако имат предвид една единствена монета то тя трябва да е с тегло повече от 18 тона /при цена на тройунция 1300$/ Ако имат предвид да са много монети с цена например 1000$ парчето то би трябвало да насекът повече от 31 000 000 000 монети. Тоест да пласират на всеки жител по земята по 4 монетки.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    4
    rate up comment 4 rate down comment 1
    evlogi
    преди 1 година
    До: Repoman Държавите могат да карат по този начин на практика вечно, стига заетите от тях средства да са в собствената им валута...Никакъв проблем не представлява.Япония например е ярък пример за това. Далеч по задлъжняла от Щатите, но няма законово изискване за таван на дълга , и съответно липсват каквито и да е драми по темата.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3
    rate up comment 6 rate down comment 8
    danchomentata
    преди 1 година
    Може да се разплатят с Китай и Китай да приватизира Тайван https://en.wikipedia.org/wiki/Trade_dollar_(United_States_coin)#/media/File:1884_T$1_Trade_Dollar_(Judd-1732).jpg
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    2
    rate up comment 9 rate down comment 7
    corner
    преди 1 година
    "САЩ ще загуби 8 млн. работни места" - А защо да ги държи със заети средства тея измислени места . Ако бяха в час , щяха повишението на тавана да го отчитат за фалит .
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    1
    rate up comment 30 rate down comment 5
    Repoman
    преди 1 година
    Тази статия е в стил: Наркоман се бори със зависимостта си. Може да теглиш нови кредити, за година, за десет, за 30г., но тази Понци схема няма как да е вечна, защото реално нищо не връщаш, а покриваш с нови кредити.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    Финанси виж още