IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Даването на награда при сигнал за укрити данъци не би имало голям ефект

Мярката едва ли ще доведе до по-висока събираемост и няма да изсветли икономиката, посочват анализатори

12:07 | 27.09.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Икономисти и експерти са резервирани за ефекта от предложението за награда на хората, съобщили за нередности при плащането на данъци. Според тях мярката едва ли ще доведе до по-висока събираемост и няма да изсветли икономиката. Подобна схема работи за вътрешнокорпоративни цели, а и са необходими доказателства за нарушението чрез документи, коментират експертите по повод предложението на Министерството на финансите всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията.

Предложението е част от пакета с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане. 

Финансовият анализатор Преслав Райков обясни, че като цяло това е обичайна мярка, която се прилага и в други държави.

„Сивата икономика е около 25-28% от БВП. Тоест, не мисля, че ще има ефект. По-скоро това ще затормози администрацията, ще вкара в разсъждение хората, които трябва да го правят”, каза Райков по Нова телевизия.

Изпълнителният директор на BESCO – Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов отбеляза като позитивен факта, че Министерството на финансите търси начини да увеличи събирателността, но определи мярката като стандартна.

„Не мисля, че целта на мярката е да има много голям ефект, защото тя е стандартна. Такива политики се прилагат в много компании“, каза той и подчерта, че ефектът се вижда при вътрешнокорпоративни сигнали.

„Колко от нас знаем, че някой не си плаща данъците? Това работи в западни държави и големи финансови институции”, каза изпълнителният директор на BESCO и допълни, че са необходими и документи като доказателства. 

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност“, коментира пред Bulgaria ON AIR. адвокат Пламен Борисов.

„Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. Това са хора, които разполагат с вътрешна информация - служителите, съдружници, семейни отношения. Вероятно на тях разчита НАП. По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци", коментира той.

Борисов обясни, че и сега, без да има такъв стимул, в практиката си се среща със "страшно много" такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, например. „Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая, че вече няма смисъл от проверки", обърна внимание юристът.

"Докато се подаде сигнал, докато се обработи и се прецени, че е годна информацията... След това трябва да се образува данъчна проверка, тя да даде резултат във времето. Трябва да се стигне до разкриване на укрити данъци и да постъпят парите по сметка на НАП и евентуално изтичане на процедурата по обжалване на данъчно-облагателния акт. Чак такава може да разчитате, че ще си получите 10-те процента", обясни процедурата Борисов.

"Ако сте работодател и наемате нови служители, ще наемете ли служител, който е издал такъв донос и е създал неприятности на предишния си работодател? Никой не наема такива хора", подчерта адвокатът.

По думите му НАП работи добре и има една от най-автоматизираните публични системи. Борисов изрази опасения, че тези сигнали може да я задръстят, но той не очаква хората масово да започнат да подават такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 7 месеца
Когато имаш колебание дали да изпортиш някого, парите са фактор. Примерно шефчето, което те е тормозило и газило от години що да не го предадеш на НАП да го 'одрусат'. Дали ще си жив и видиш пари е друг въпрос, НО... може пък предлаганата награда да те накара да... Между другото, в древния Рим са давали пари в такива случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още