IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат държавата да плаща 10% на всеки, който разкрие укрити данъци за поне 3 хил. лв.

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до средата на 2024 г., въвежда се акциз върху нагреваемите изделия, различни от тютюн

17:43 | 26.09.23 г. 2
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Държавата да плаща 10% от допълнителните приходи за бюджета на информатори, които са помогнали за разкриване на данъчни измами и укрити доходи. Финансовият стимул ще се изплаща при събрани поне 3000 лева от Националната агенция за приходите (НАП).

Такава идея е заложена в промените на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които Министерството на финансите предлага за обсъждане. Текстовете на предложените промени в този и останалите данъчни закони са публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg.

От текстовете в Закона за ДДС (ЗДДС) става ясно, че нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното ще продължи да действа до средата на 2024 г. заради риска от повишаване на цените. Не са предложени промени в диференцираната ДДС ставка за заведенията, която финансовият министър Асен Василев обсъжда по-рано днес на бизнес закуска на Американската търговска камара в България. Той посочи, че се предвижда или възстановяване на нормалната ставка от 20%, или въвеждане на патентен данък за малките търговци. Явно промените в законите ще се правят допълнително между четенията или на по-късен етап, след като се постигне споразумение за облагането с бранша.

С други промени в Закона за акцизите и данъчните складове се въвежда акцизна ставка върху нагреваемите изделия, различни от тютюн.

С поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лице (ЗДДФЛ) се разширява обхватът на определението „трудови правоотношения“, като към тях се причислят и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се регламентира и облагането на мултинационалните корпорации.

Предложени промени в ДОПК

Когато в резултат на подадена информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите, се установят допълнителни публични задължения, сума в размер 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, представляващи данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, установени в резултат на подадената информация, и събрани от Националната агенция за приходите върху укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества, се предоставя като възнаграждение на лицето, което е подало информацията. Такъв текст е предложен в ДОПК.

Задълженията трябва да са в размер на най-малко 3 хил. лева, а информацията за тях да не е налична в публично достъпни източници, предвиждат още предложенията.

В мотивите си вносителят посочва, че подобна уредба има в законодателството на други държави, включително САЩ и Великобритания. Целта е да се мотивират лицата, които разполагат с информация за укрити или недекларирани доходи или други незаконосъобразни дейности, да уведомят компетентните органи и да предоставят доказателства. 

„Гражданите не са достатъчно активни в подаването на информация, които да е свързана с данъци и осигуровки, които Националната агенция за приходите не може да събере. В тази насока е необходимо да се вземат мерки, като един ефективен начин за стимулиране на гражданите да подават такава информация е финансовият стимул", посочва се в мотивите.

При трикратно подадена невярна информация за едно и също лице е предвидена глоба от 500 до 1000 лева.

Предложения за промени в Закона за местните данъци и такси

Министерството на финансите предлага да се освобождават от данък сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификати, издадени по реда на Закона за енергийната ефективност с клас на енергопотребление „A“, за срок 6 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата.

За сгради, сертифицирани като такива с близко до нулево потребление на енергия, срокът е 10 години.

Сградите, получили сертификати с клас на енергопотребление „В“, „С“ и „D“ по реда на Закона за енергийната ефективност, за които не е упражнено правото на освобождаване от данък върху недвижимите имоти по досегашния чл. 24, ал. 1, т. 18 и 19 от Закона за местните данъци и такси, не се освобождават от данък върху недвижимите имоти, предвиждат текстовете.

Последна актуализация: 17:45 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Gna
преди 7 месеца
Веднага може да отидат към стоков базар Илиянци, или който строеж си изберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
cyclop
преди 7 месеца
А ти, гражданино, издаде ли съседа си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още