IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България въвежда новите данъчни правила за мултинационалните компании

С известно закъснение финансовото министерство предлага промени в Закона за счетоводството, които трябва да се приемат бързо от парламента, за да избегнем санкции

15:30 | 21.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България хваща последния влак да приведе в българското законодателство новите правила, съгласно които големите мултинационални компании се задължават да оповестяват плащаните от тях данъци във всяка държава от Европейския съюз (ЕС).

Директивата влезе в сила в края на 2021 г. Страните членки от блока имаха 18 месеца да я транспонират в националните си законодателства, за да може да влезе в сила от началото на 2024 г., т.е. страната ни е закъсняла и рискува наказателна процедура, ако не приеме бързо промените.

Правилата се отнасят до мулнитационални компании с консолидирани приходи над 1,5 млрд. лева и самостоятелни предприятия, чийто приходи надвишават 1,5 млрд. лева годишно (750 млн. евро).

Предложените от Министерството на финансите промени в Закона за счетоводството са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Срокът за изпращане на становища е 18 октомври. Предвижда се поправките да влязат в сила от 1 януари 2024 г., както е заложено от Брюксел, т.е. законът трябва да се гласува бързо от Народното събрание. Първите такива декларации трябва да бъдат подадени през 2025 г. за счетоводната 2024 г.

Нов раздел в закона

Вносителят предлага създаването на нов раздел в глава седма от закона, в която се урежда задължението на мултинационалните компании и техните клонове и дъщерни дружества да подават декларации за приходите и данъците.

Дъщерните предприятия или клоновете на мултинационално предприятие майка ще публикуват декларациите за данъците, ако група предприятия с крайно предприятие майка, установено в трета държава, или самостоятелно предприятие, установено в трета държава, осъществяват дейност на територията на България.

Декларацията съдържа информация за начисления и платения подоходен/корпоративен данък от мултинационалните групи предприятия и самостоятелните предприятия, поотделно за всяка юрисдикция, в която тези предприятия осъществяват дейност, гласят предложените промени.

Средните и големите дъщерни предприятия, които се контролират от крайно предприятие майка, регулирано от законодателството на трета държава, публикуват декларацията с информация за подоходен/корпоративен данък, предоставена им от крайното предприятие майка, когато консолидираните му приходи надвишават 1,5 млрд. лева, за всеки от последните два отчетни периода. Декларацията се публикува и предоставя на разположение за втория от тези два последователни отчетни периода, предвиждат още промените.

Ако дъщерните предприятия не разполагат с декларация с информация за подоходния/корпоративния данък и такава не им е предоставена от компанията майка, те ще изготвят и публикуват декларацията с информацията, с която разполагат, посочва се още в текстовете.

Клоновете на предприятия, регулирани от законодателството на трети държави, публикуват декларация с информация за подоходен/корпоративен данък, за втория от два последователни отчетни периода, когато нетните приходи от продажби надвишават 16 млн. лева за всеки от последните два последователни отчетни период. Това задължение е налице ако предприятието, открило клона, е свързано предприятие от група без средни и/или големи дъщерни предприятия, а крайното предприятие майка се регулира от законодателството на трета държава и приходите на групата надвишават 1,5 млрд. лева за два последователни отчетни периода.

Горният текст се прилага и когато предприятието, открило клона, е самостоятелно предприятие, чиито приходи надвишават 1,5 млрд. лева за два последователни отчетни периода.

Когато в една определена данъчна юрисдикция предприятие майка е регистрирало няколко дъщерни предприятия или клонове с една и съща стопанска дейност и те не попадат в критериите за деклариране, приема се, че те са регистрирани единствено с цел избягване на задължението за деклариране. В този случай дъщерните предприятия и клоновете изготвят и публикуват декларация в съответствие с изискванията, посочва се още в текстовете.

Декларацията с информация за подоходния/корпоративния данък се публикува в срок до 12 месеца след края на отчетния период, за който се отнася, в машинночетим формат, на български език, чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
ЕС продължава да затъва в непроходим батак от правила , директиви , цели и регулации.Добавете към това високите данъци и спорната енергийна политика И като се забърка това всичко в една обща смес , ми е забавно ,че в Брюксел се чешат по главата и се чудят що нямало в ЕС компании като Tesla ,Google или Nvidia..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още