IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: При добро изпълнение на бюджета може да има коледни добавки за пенсионерите

От изпълнението на бюджета за ноември ще зависи дали ще има такива плащания за възрастните хора, коментира Николай Денков

17:53 | 23.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При добро изпълнение на бюджета може да има коледни добавки за пенсионерите през декември. Това изявление направи премиерът акад. Николай Денков.

„В бюджета няма заложени коледни добавки за пенсионерите, но според изпълнението на приходите в хазната може да се разгледа такава възможност“, обяви той ден след като финансовият министър Асен Василев заяви, че не са предвидени такива плащания. Според него е по-добре да се увеличават трайно пенсиите, вместо да се дават еднократни бонуси.

„В последните две години коледни добавки нямаше. За сметка на това и средната, и минималната пенсия се качиха трайно с над 30%, което мисля, че е по-добре за хората”, коментира по БНР финансовият министър.

Денков е на същото мнение, но допусна възможността все пак коледни добавки за пенсионерите да има, ако приходите в бюджета го позволяват.

„Представете си вие за 12 месеца да дадете по 50 лв. на хората. Това са 600 лв., които те получават през годината. Другият вариант, с който за съжаление, са свикнали хората, не им давате тези 50 лв. месечно, а им давате 50 лв. еднократно и те изглеждат щастливи“, коментира министър-председателят.

Investor.bg припомня, че при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов беше въведена практика за изплащане на великденски и коледни добавки за пенсионерите. Първоначално сумите се плащаха на всички възрастни хора, но после се въведе критерий за размера на пенсията и добавки получаваха сами пенсионери с по-ниски доходи.

Николай Денков уточни, че след като се види изпълнението на бюджета през ноември, ще се вземе категорично решение ще има ли коледни добавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още