IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Философията на парите за общините е „кметовете знаят най-добре“

Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близко до хората, каза финансовият министър

18:30 | 24.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До 1 март 2024 г. е срокът, в който общините могат да подават предложения за проекти, които да бъдат финансирани от специалния общински фонд в Бюджет 2024, заяви по време на изслушване в парламента финансовият министър Асен Василев.

Нито правителството, нито Министерството на финансите ще имат отношение към подбора на проектите, които изпълняват заложените критерии, а това е отговорност на Народното събрание, стана ясно от думите на Василев. Режимът за финансиране ще е на принципа на европроектите. Причината да се постави срок до 1 март 2024 г. е, че ако до тази дата няма яснота за проекта, изглежда нереалистично изпълнението му.

„Философията е, че кметовете знаят най-добре. Не е работа на правителството да налага „направи това, направи друго“, каза Асен Василев.

В случай че предложените проекти се изпълнят и надвишат лимита от 1 млрд. лв., е предвидена възможност за прехвърляне на средства от националната капиталова програма. 

„За първи път включваме тази програма към общата капиталова програма и тя е с един общ лимит от по-малко от 10 млрд. лв.“, каза Йордан Цонев от ДПС. „Тук е мястото да ви напомня, че много години назад капиталовата програма на националния бюджет не се изпълнява и се превърна във финансов буфер. Така съставена тази програма за общините, която може да черпи неизразходван ресурс от общата капиталова програма, ще даде възможност да се изпълни и по-голям процент на националната“, коментира депутатът.

Асен Василев подчерта, че Министерството на финансите и Министерският съвет нямат право да подменят списъка с предложени проекти, включен в приложение 3 към бюджета, а това може да прави само Народното събрание. Финансирането ще се подава на база изпълнението.

„Връщаме обратно в ръцете на кметовете как изглеждат населените места, които управляват, и им даваме ресурса да го постигнат“, каза Василев. „Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близко до хората“, допълни министърът.

Според депутата от  „БСП за България“ Кристиян Вигенин има риск „да пръснем“ 1 млрд. лв. от бюджета, без държавата да си е поставила цел какво иска да постигне с тези проекти. „От наша гледна точка това е неефективно разходване на средства“, заяви Вигенин от „БСП за България“.

Асен Василев заяви, че въпросът дали правителството или парламентът трябва да провеждат целенасочена политика на ниво общини, е важен. Той посочи, че още през 2021 г. е започнал разговорът за децентрализация с Националното сдружение на общините в Република България за децентрализация.

„Връщаме ресурс обратно към общините, така че по-малките да получат повече, а по-големите да са по-ограничени, за да не изсмучат ресурса“, каза още Василев и посочи, че оттам нататък е въпрос преценка на местната власт.

Финансовият министър заяви, че за първи път в проектобюджета се прибавя и приложение, което съдържа всички капиталови разходи на всички държавни ведомства и така ще има видимост проект по проект за какво се разходват средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още