IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще получат ли пари общините, както се договориха с Асен Василев?

За какво трябва да отидат приоритетно парите за инвестиции, коментират кметовете на Троян и Елин Пелин Донка Михайлова и Ивайло Симеонов

13:00 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

За проблеми с проектобюджета за следващата година предупредиха представители на общините у нас, като очакват тези проблеми да бъдат изчистени в окончателния вариант.

"На срещата на Националното сдружение на общините с финансовия министър Асен Василев и неговия екип в петък поискахме ръст на парите за местните дейности. Договорихме 60 млн. лева. За съжаление, тези средства не ги виждаме в публикувания в петък вечерта проект на бюджета", заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Троян Донка Михайлова.

Тя разкри, че са обсъждали „известно увеличение“ на средствата за общинска администрация. „Този 1 милиард за инвестиции е най-добрата новина. Никога в българските общини в рамките на една година не са влизали толкова средства за инвестиции. Тези средства трябва да бъдат разпределени по един справедлив начин и трябва да стигнат до всички български общини. Очакваме да бъде осигурена свобода всяка една от общините да може да защити най-приоритетните нужди на населението", посочи Михайлова.

Тя потвърди, че има общ ръст на държавните трансфери от 11%, или 796 млн. лева, и тези средства ще се използват от общинските бюджети, но „като касички“. „Идват пари от държавния бюджет за образование – отиват в училищата. Но ние не бихме могли да отговорим на гражданите за решаването на специфичните проблеми на общините“, поясни тя.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов подчерта, че проблемите са много. "Ние все още не можем да излезем от земята – цялата подземна инфраструктура е в критично състояние в по-голямата част от общините. Всеки път говорим за справедливост, но никой не казва какви са критериите и как може да се стремим към нея. Всичко, което е под земята, трябва да бъде свършено на първо място, включително ВиК. Неслучайно няколко години подред повдигам въпроса, осем години лъжат общините, че ще имат инвестиции. Има няколко проекта, които бяхме напът да загубим, говоря за асфалтиране на улици, защото подземната инфраструктура не е сменена", заяви той.

Симеонов припомни, че има общини като Плевен, където проблемът с водния режим е нерешим. "Това е абсолютно немислимо за страна членка на ЕС. Трябва да се погледне десет години назад и ще се види в кои общини е инвестирано, ще стане ясно, че са били по-близки до всяко едно от правителствата. Най-големият проблем на държавата е, че ние нямаме национална доктрина. Всеки ден решаваме проблемите на хората, не може да се оправдаваме, че нямаме бюджет", настоя Симеонов.

Той е на мнение, че общините трябва да разполагат с ресурса, който самите граждани генерират. "Ние правим събрание всяка година и всеки бюджет го обсъждаме с гражданите, защото ние може да си мислим, че имат нужда от асфалт, но хората да кажат, че искат детски площадки. Ние се съобразяваме с техните желания и общата картина", подчерта кметът на Елин Пелин.

Според него от разговорите с хората става ясно, че те не са против вдигането на данъците. „Проблемът им е дали парите, които дават като данъци, се изразходват за техните потребности и нужди, и с какви фирми“, добави Симеонов.

Ще има ли ръст в общинската обща и хранителна субсидия и за средствата за общинска администрация? Как ще се справят общините при намаление с 80% на средствата за зимно поддържане? Ще има ли справедливо решение за определяне на данъка върху сградите? Ще се осъществи ли децентрализацията на общините?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още