IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" няма задължения към данъчните, а НАП проверява дали всичко е платено

"Донос-Бонус" може да бъде много ефективна мярка за изсветляване на икономиката, смята Румен Спецов

11:33 | 03.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

"Лукойл" няма задължения към данъчните, но в момента се проверява дали това е правилно определено от тяхна страна, каза директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов в интервю за "Нова телевизия". Той посочи, че компанията се проверява непрекъснато, но отказа да съобщи какво установяват проверките, защото би "навлязал в детайли, които няма право да съобщи".

Спецов отказа да коментира и дали има ревизионни актове за нарушения на компанията, които биват отменени от съда.

От сигнали за нарушения - незидване на касови бележки и фактури, липса на регистрация на договор за рента и т.н., НАП е събрала 600 хил. лева от сигналите през 2022 година и приключени през 2023 година. От сигналите за 2023 година досега са събрани 350 хил. лева, разказа още Румен Спецов.

Той уточни, че не зависимо от сигнала, контролните производства обхващат по-широк кръг от дейността на компаниите - например се проверява изплащането на осигуровки, заплати и т.н.

Директорът на НАП посочи още, че мерки като отказ от плащане на сметка, ако не бъде издадена касова бележка има в Гърция и Румъния. "В Румъния работи от 10 години", каза той и допълни, че става въпрос не просто за плащането на сметките в ресторанти, а за всяка една извършена услуга. "Това са мерки за изсветляване на икономиката", категоричен е Спецов по повод отпадналите в бюджетната комисия предложения за "Донос - Бонус" и "Не плащам без касова бележка".

Системата за насърчаване на сигнали за данъчни нарушения същуствува и в други държави и е много ефективна в САЩ, отчете още Спецов.

НАП извършва задълбочена проверка на работата на Българския футболен съюз (БФС), анонсира още Спецов. По отношение на ревизии на знакови лица той каза, че Васил Божков е изряден пред институцията за проверявания период, а по случая "Барселонагейт" има несъответствие на доходите на едно от замесените лица. Става въпрос за човек с "определен статут", който не попада в "обхвата на български гражданин", уточни още Спецов.

Българските граждани, за които е имало подобно разминаване, имат доказан източник на доходи, но не са ги обявили, и сега тези средства са обложени, стана ясно още от думите на директора на НАП.

Той призна, че от проверени над 2000 души с имоти в Гърция има нарушения само в три случая. Тази проверка е отнела време и усилия, не е донесла допълнителни приходи в хазната, но е защитила обществения интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още