IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scope Ratings гледа с песимизъм новата фискална рамка на Европейския съюз

Според рейтинговата агенция новите правила ще доведат до спад на публичните инвестиции

22:27 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новата фискална рамка на Европейския съюз, приета през декември с цел овладяване на дълга и изграждане на буфери за поемане на бъдещи сътресения беше посрещната вяло от агенция Scope Ratings, която предупреди, че правилата вероятно ще свият публичните инвестиции, без това да доведе до по-отговорно спазване на правилата, пише Bloomberg.

В доклад, публикуван в понеделник, базираната в Берлин рейтингова компания заяви, че блокът не променил достатъчно своите правила за ограничаване на дълга и дефицитите и че рискува да действа като спирачка за амбициите на инвеститорите в региона .

„Ревизираните фискални правила на ЕС, макар и по-добри в определени области и по-разхлабени в други, остават неадекватни по отношение на високите нужди на Европа от зелени и дигитални инвестиции и не на последно място в сферата на отбраната“, коментира анализаторът на Scope Алвизе Ленкх-Юнус. „Ако се прилагат стриктно, правилата ще ограничат публичните инвестиции.“

Финансовите министри от региона, които предстои да се срещнат в петък, се споразумяха за промяната на правилата през декември, с цел да се осигури по-голяма бюджетна гъвкавост, като същевременно се добавят предпазни мерки, които да гарантират намаляването на дълга. Споразумението беше сключено точно навреме за края на режима от времето на пандемията и все още не е прието като закон.

Анализът на Scope, включващ оценки от базирания в Брюксел институт Bruegel, показва, че ревизираната рамка ще изисква годишна фискална консолидация средно от 0,8% до 1,2% от брутния вътрешен продукт на Белгия, Италия, Испания и Франция през следващите четири години.

„При доверието и ефективното спазване на правилата е малко вероятно да има подобрение, може дори да се наблюдава слабост“ заради акцента върху изпълнението от страна на европейските власти, твърди Леннх-Юнус, който е ръководител на отдела за държавни рейтинги и рейтинги на публичния сектор на Scope. Междувременно неуспехът на министрите да обединят повече ресурси е ключов недостатък при реформата, добави той.

"Надеждната фискална рамка ще се фокусира не само върху индивидуалните фискални позиции и устойчивите пътища за корекции, но ще включва и създаването на постоянен капацитет за финансиране", добави той.

„Ревизираната рамка остава пропусната възможност в настоящата геополитическа среда, не на последно място, след като бъдещите резултати от изборите в САЩ и войната между Русия и Украйна представляват голям риск.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още