IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бюджетен дефицит се разширява неочаквано през февруари

Растящите нива на дълг свиват пространството за маневриране пред финансовия министър Джеръми Хънт относно данъчните облекчения

11:43 | 21.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дългът на Великобритания се оказа по-висок спрямо прогнозите през февруари, създавайки предпоставка пред министъра на финансите Джеръми Хънт да надхвърли бюджетните очаквания за цялата фискална година, ограничавайки потенциала за по-нататъшни данъчни съкращения, съобщава Bloomberg.

Разходите надхвърлят приходите с 8,4 млрд. паунда (10,8 млрд. долара) през февруари, което е спад от дефицита в размер на 11,8 млрд. паунда, отчетен година по-рано, но остава над сумата от 6 млрд. паунда, които икономистите очакваха.

Бюджетният дефицит през първите 11 месеца на фискалната година достига 106,8 млрд. паунда. Това оставя малко пространство на Хънт да изпълни прогнозата за дефицит от 114,1 млрд. паунда за цялата фискална година.

По-лошият от очакваното резултат подчертава натиска върху публичните финанси, докато правителството на премиера Риши Сунак се подготвя за избори през есента. От представения на 6 март бюджет Хънт използва почти целия капацитет в размер на 10 млрд. паунда за намаляване на данъците за работниците.

Сунак и Хънт ясно дадоха да се разбере, че биха искали отново да намалят данъците. Те се стремят да стимулират подкрепата за управляващата Консервативна партия, която към момента изостава с около 20 пункта от лейбъристката опозиция в социологическите проучвания.

Рут Грегъри, заместник-главен икономист за Обединеното кралство в Capital Economics, казва, че цифрите са „разочароващи“ и че новата прогноза за заемите за 2023/24 г. „вече изглежда твърде оптимистична“.

Главният секретар на Министерството на финансите Лора Трот каза, че правителството е действало правилно, като е „подкрепило хората и бизнеса по време на (пандемията от) Covid и е платило половината от сметките за енергия след нахлуването на Путин в Украйна. Но не можем да оставим бъдещите поколения да плащат сметката“.

Държавните заеми през февруари са подпомогнати от огромните данъчни постъпления, по-ниските разходи за лихви по дълга и оттеглянето на програмите за енергийна подкрепа, които натовариха хазната с десетки милиарди паунди. Ускорената инфлация обаче продължава да увеличава разходите за обезщетения и обществени услуги.

Правителствените постъпления през месеца са със 7,4 млрд. паунда по-високи спрямо тези от преди година, движени от данъка върху дохода, ДДС и корпоративен данък. Разходите са с 2,9 млрд. паунда по-високи от миналата година.

Лихвите по дълга са с 1,1 млрд. паунда по-ниски, като достигат 6,8 млрд. паунда на фона на спада в цените на дребно.

Държавният дълг на Великобритания може да надхвърли прогнозите на правителството. Графика: Bloomberg Държавният дълг на Великобритания може да надхвърли прогнозите на правителството. Графика: Bloomberg

Заемите за 10-те месеца до януари бяха преразгледани нагоре с 1,8 млрд. паунда, отчасти поради малка низходяща ревизия на излишъка, генериран през януари.

Държавният дълг достига 2,66 трлн. паунда и остава на нивата, наблюдавани за последно през 60-те години на миналия век от 97,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Грегъри посочва, че дългът през март ще трябва да достигне 7,2 млрд. долара, за да бъде изпълнена прогнозата на британската статистическа служба за цялата година. „Като се има предвид, че дългът за миналия март беше 16,9 млрд. паунда, това изглежда много малко вероятно“, добавя тя.

Въпреки че се очаква дефицитът да продължи да пада до по-малко от 40 млрд. паунда през 2028-29 г., Хънт няма много място за действие срещу своите фискални правила, които изискват дългът да намалява като дял от икономиката след пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 1 месец
Неща които са без значение най-важното е да финансират войната в Украйна тя е най -решаваща за тях. Останалите като инфлация, дефицит и другите може да бъдат пренебрегнати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още