IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните фирми внасят в полза на държавата 100% от печалбата си до 31 май

Разпореждането е в съответствие със Закона за държавния бюджет на България за 2024 г. и с Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

22:45 | 27.03.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала трябва да внесат отчисления в размер на 100% от печалбата си за финансовата 2023 г. до 31 май, реши правителството в оставка.

Разпореждането е в съответствие със заложените параметри в Бюджет 2024 г. и с Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г., съобщи пресцентърът на Министерския съвет. От неговия обхват са изключени лечебните заведения за болнична помощ и центровете за психично здраве, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране.

Изключени са също и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация" и държавните предприятия, които представляват бюджетни организации по смисъла на Закона за публичните финанси.

Запазва се възможността за публичните дружества да разпределят и междинен шестмесечен дивидент при спазване на изисквания от Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Разпореждането е в съответствие със Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още