IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меме монетите са зелен остров сред морето от понижения при криптовалутите

Цената на биткойна отново е под 24,5 хил. долара, след като по-рано мина прага от 25 хил. долара

10:19 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Кучешките“ криптовалути поскъпват в понеделник на фона на понижения на по-широкия пазар въпреки ентусиазма от предстоящото подобрение на системата на работа на етериума.

Цената на доуджкойна нараства с 14% за последните пет дни, като минути преди 10 ч. българско време прибавя 0,1% до 0,077375 долара, показват данни на CoinDesk. От своя страна, шиба ину поскъпва с цели 40% за петте дни, а в понеделник е нагоре с над 6% до 0,000016 долара. Цената на доуджкойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на доуджкойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Меме токените задържат ръстовете, въпреки че биткойнът не успява да излезе на зелено със спад на цената от 1,8% за последните 24 часа до 24 218 долара, след като по-рано през уикенда достигна 25 хил. долара. Етерът, основната криптовалута на блокчейна етериум, пък изтрива 4,3% до 1906 долара, движейки се по-рано на ниво от около 2000 долара.

„И доуджкойн, и шиба ину пробиха през уикенда, очевидно доказателство, че инвеститорите на дребно се завърнаха“, коментира за Bloomberg Хайден Хюс, главен изпълнителен директор на платформата Alpha Impact. По думите му и двете монети ще отбележат поскъпване като при етера, тъй като и на тях им предстоят подобрения. Цената на шиба ину през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на шиба ину през последната седмица. Графика: CoinDesk

Криптопазарът показа някои признаци на подобрение, като общата пазарна капитализация е около 1,2 трлн. долара, след като спадна до около 875 млрд. долара към 19 юни, показват данни на CoinGecko.

По-ниското от очакваното четене на инфлацията в САЩ за юли от миналата седмица разпали надеждите, че Федералният резерв ще облекчи темпа на затягане на паричната политика, което ще е от полза за по-рискови активи като криптовалутите. За доброто настроение на пазара допринесе и успешният тест на подобрението на т. нар. сливане на мрежата на етериума, приемано за генерална репетиция преди окончателната промяна. Очаква се тя да стане около 15 септември.

Въпреки това не липсват и предупреждения за предпазливост. Според Сиси Лу, главен изпълнителен директор на Venn Link Partners, на меме койните им липсва пазарна дълбочина и при подобни периоди на поскъпване се привличат спекуланти.

Хюс от Alpha Impact също посочва, че трейдърите на компанията му изчакват да видят дали тенденцията на поскъпване ще привлече и институционални инвеститори, които обикновено търгуват през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още