IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нийл Кашкари: Идеята за криптовалутите е абсурдна

Коментарът на Кашкари представлява една от най-ярките критики от страна на служители на Фед срещу индустрията на криптовалутите

19:00 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари. Снимка: Bloomberg L.P.

Цялата идея за криптовалути е „абсурдна“, заяви управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари на фона на имплозията на FTX, която разкри недостатъците на индустрията.

„Това не е случай с една опасна компания в сериозна индустрия“, изтъква Кашкари в съобщение в Twitter, коментирайки статия за това как инвеститорите биват привлечени от FTX. „Цялата представа за криптовалутите е абсурдна. Не върши работа при плащания. Без хеджиране на инфлацията. Без недостиг. Няма данъчен орган. Само инструмент за спекулации и големи глупаци“, добавя той.

Миналата седмица криптоборсата FTX започна процедура по защита от фалит в САЩ, а главният изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд подаде оставка. Сривът се приема за един от най-големите в историята на сектора.

Няколко дена по-рано конкурентът на FTX Binance се отказа от евентуално придобиване и остави платформата да се бори за набирането на 9,4 млрд. долара от инвеститори и други конкуренти.

Въпреки че много финансови експерти предупредиха за рисковете при криптовалутите и за необходимостта от регулиране, коментарът на Кашкари представлява една от най-ярките критики от страна на служител на Фед.

По-рано тази седмица заместник-председателят на Фед Лейл Брейнард заяви, че е загрижена, че инвеститорите на дребно понасят загуби и предупреди за "ефекта на доминото" от провалите на една платформа или фирма.

Освен това Майкъл Бар, заместник-председателят на Фед по надзора, предупреди Конгреса, че трябва да се приеме законодателство относно защитата от сривове в индустрията на криптовалутите, за да предотвратят бъдещи рискове за финансовата стабилност.

Междувременно Федералният резерв в Ню Йорк си партнира с почти дузина банки и други финансови институции в тестване на дигитални долари – знак, че Wall Street възнамерява да продължи да залага на криптовалутите въпреки пазарните катаклизми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още