IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът и падението на Белия рицар на криптовалутите

Той беше "златното момче" на криптопазарите, а сега може да получи присъда от 115 години затвор - историята на Сам Банкман-Фрийд е готова за филм едва на 30

08:50 | 15.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Той беше "златното момче" на криптопазарите. Преди малко повече от година, когато още не беше навършил 30 години, Forbes определи личното му състояние на 26,5 милиарда долара. При това то бе натрупано за по-малко от пет години по време на бурния разцвет на пазарите на криптоактиви. Определящ се сам като "Белия рицар" на криптопазарите, той заделяше милиарди за благотворителност и финансираше политици и кампании в САЩ, пише Светослав Стефанов в материал за БТА.

Година по-късно "кралят на криптовалутите", известен в криптосредите с инициалите си СБФ, се намира зад решетките на Бахамите и очаква да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден за измама в особено големи размери и пране на пари. Основаната от него криптоборса FTX се сгромоляса драматично през ноември и нанесе на инвеститорите си загуби за милиарди долари. Самият той може да остане зад решетките до края на живота си.

Светкавичен възход и още по-бързо падение - това е Сам Банкман-Фрайд.

Той има късмета да се роди през 1992 г. със "сребърна лъжичка" в устата, в кампуса на университета Станфорд, където неговите родители - Барбара Фрайд и Джоузеф Банкман, преподават право. Завършва елитно училище в Калифорния, а от 2010 г. до 2014 г. учи в Масачузетския технологичен институт (МТИ) и завършва като бакалавър по физика със специализация по математика.

Във финансовия свят навлиза през 2013 г., когато започва да работи в Jane Street Capital. Компанията е специализирана в търговията с международни борсово-търгувани фондове (ETF). Престоят му там - до 2017 г., му "отваря очите" за финансовите възможности на цифровите технологии.

През ноември 2017 г. той основава заедно с Тара Мас Оли собствена търговска компания - Alameda Research, специализирана в операциите с криптоактиви, които тогава започват да набират скорост. Късметът бързо го спохожда, след като компанията се намесва активно в т. нар. арбитражна търговия и се възползва от сериозната разлика в цената на биткойна в Япония и САЩ. През януари 2018 г. през Alameda Research минават по 25 милиона долара дневно. Минимум милион от тях са чиста печалба. Към 2021 г. Банкман-Фрайд притежава над 90 на сто от компанията, а активите й се оценяват на милиарди. Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Междувременно, през април 2019 г., той основава борсата за търговия с криптоактиви FTX с централа на Бахамите, която започва да работи на следващия месец и бързо се превръща във втората по обем в света, единствено след Binance на Чанпън Джао. В най-добрите месеци ежедневно през FTX преминават по 10-15 милиарда долара. Докато криптопазарът расте, а регулации липсват, няма и проблеми, а на пазара има място и за двете компании, както и още много по-малки играчи.

През ноември 2021 г. биткойнът удря тавана си от над 60 000 долара, а общият обем на криптопазарите се оценява на над 3 трилиона долара. Същевременно финансовите органи по света започват все по-активно да прокарват идеята, че този "див криптофинансов Запад" се нуждае от регулация и постепенно започват да я прокарват. През декември 2021 г. Банкман-Фрайд и други важни играчи на криптопазара свидетелстват пред комисията по финанси към американския Конгрес относно необходимостта от регулация на пазарите на криптоактиви. Междувременно спадът на цените им вече е започнал.

В началото на 2022 г. FTX е оценявана на 32 милиарда долара и става почти толкова популярна, колкото са Apple и Google. Зала от националната баскетболна лига на САЩ приема да носи името на компанията, която е рекламирана и от знаменитости като звездата на американския футбол Том Брейди.

Банкман-Фрайд очевидно се чувства на върха, защото все по-често започва да споделя с последователите си в Twitter подробности от личния си живот. Запазена марка става снимка, на която той лежи на пуф тип "барбарон" в офиса си на Бахамите до терминалите на служителите. "Не мога да спя, обратно в офиса", пише милиардерът.

В интернет се въртят негови видео интервюта, в които той охотно разказва как е станал милиардер, посочва ВВС. Всички те са съпътствани със силен страничен шум - интензивно кликане на мишка, а очите на Банкман-Фрайд неистово шарят по екрана. От видеата не става ясно какво точно се случва, но той самият разкрива тайната. "Печално известен съм със страстта си да играя League of Legends по време на телефонни разговори", туитва Банкман-Фрайд през февруари 2021 г.

Интензивната игра поне за момент отклонявала мисълта му от управлението на двете компании, опериращи с милиарди долари, разкрива той в серия от туитове. "Някои хора пият, други залагат, аз играя League. Играта му обаче май вече е приключила. Поне играта с милиардите.

Проблемите на FTX започват да изплуват на повърхността едва тази есен, след като криптопазарът отдавна се е свил под трилион долара, а биткойнът се бори да прехвърли 20 000 долара. В уебсайта CoinDesk се появява съобщение, че активите на Alameda Research се базират единствено на токен на вече изпитващата ликвидни проблеми FTX, а не на независими активи. Твърди се и че Alameda Research е ползвала клиентски депозити в криптоборсата за собствените си търговски операции, пише в. WSJ.

Крахът идва, след като съперникът Binance публично продава криптотокените FTT, издавани от FTX, с което проблемите на борсата стават публично достояние. В рамките на няколко седмици през октомври и началото на ноември Binance дори опитва да спаси (или пък да потопи) FTX, като съобщава, че обмисля да я купи, но после публично се отказва.

FTX обявява фалит на 11 ноември, след като неуспешно опитва да набере средства заради проблеми с ликвидността си, породени от паническото теглене на около 6 милиарда долара от платформата само в рамките на 72 часа, а Банкман-Фрайд се оттегля в луксозния си палат на Бахамите. Загубите за инвеститорите се оценяват на милиарди, а това трудно би останало ненаказано.

На 12 декември бившият милиардер е задържан от бахамската полиция по искане на американската прокуратура, а молбата му за освобождаване под гаранция е отхвърлена с мотива, че има голяма опасност да избяга. Банкман-Фрайд ще остане зад решетките поне до 8 февруари, когато ще се гледа искането да бъде експулсиран в САЩ, за да бъде съден.

Прокурорът на Южния окръг на щата Ню Йорк обяви, че срещу бившия милиардер са отправени обвинения в електронна измама, престъпен сговор с цел електронна измама и пране на пари наред с редица други обвинения. Ако бъде признат за виновен, той може да получи максималните 115 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още