IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo съди регулатора на Кайманови острови заради отхвърлена регистрация

Фирмата иска да бъде регистрирана като доставчик на услуги за виртуални активи

19:40 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Криптокомпанията Nexo съди финансовия регулатор на Каймановите острови, след като последният отхвърли заявлението ѝ за регистрация като доставчик на услуги за виртуални активи (VASP), съобщава CoinDesk, цитирайки съдебен документ, подаден миналата седмица.

Регулаторът първоначално отхвърли заявлението на компанията от 20 декември, позовавайки се на „недостатъчна документация за оценка на риска за клиентите и оценка на риска на предприятието“, плюс недостатъци в процедурите за борба с прането на пари.

Въпреки това Nexo твърди в съдебния документ, че причините не са „задоволителни“, нито „достатъчно подробни“, за да бъде отхвърлено заявлението.

„[Делото] е естествено отражение на текущата мисия на Nexo за придобиване на лиценз по света и е нещо съвсем нормално, което понякога се случва в процеса на получаване на разрешение“, споделя говорител на Nexo пред CoinDesk.

От своя страна регулаторният орган на Каймановите острови посочва, че „Nexo представлява риск за доверието на пазара, защитата на потребителите и репутацията на островите като финансов център“.

По-рано този месец офисите на Nexo в България бяха обект на мащабна акция, водена от прокуратурата, поради обвинения в различни финансови злоупотреби, включително пране на пари.

Според говорителката на прокуратурата Сийка Милева компанията е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, голяма част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми.

Според прокуратурата акцията срещу Nexo е била в рамките на изпълнение на европейска заповед за разследване, издадена от Германия. На територията на страната са извършени множество действия по разследване при изпълнение на европейска заповед, издадена от федералната република, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Координираната акция, проведена с подкрепа от Евроджъст и Европол, е довела до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още