IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът може да конфискува активи на Банкман-Фрийд за близо 700 млн. долара

Установени са десет сметки с комбинация от акции, пари в брой и криптовалута, които са обект на конфискация

10:56 | 21.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Активи на бившия изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд, оценени на почти 700 млн. долара, ще бъдат обект на конфискация, ако той бъде признат за виновен по обвиненията в измама. Това съобщи федералният прокурор, водещ делото срещу бившия милиардер.

В съдебни документи от петък прокурорът за Южен район на Ню Йорк Деймиън Уилямс посочи десет сметки с комбинация от акции, пари в брой и криптовалута, които са обект на конфискация.

Средствата включват около 55 млн. акции, които Банкман-Фрийд държи в Robinhood Markets. Според цената при затваряне на редовната търговия в петък тяхната стойност е 526 млн. долара. Министерството на правосъдието в САЩ по-рано обяви, че е конфискувало акциите, които са били закупени срещу заем за 456 млн. долара от сестринската компания Alameda Research.

Обект на конфискация са също над 20 млн. долара, държани в сметки на името на Emergent Fidelity Technologies, холдинговата компания, използвана за закупуването на акциите, над 171 млн. долара в американска валута в сметки на FTX Digital Markets, както и активи в три сметки на Binance. Сметките, съдържащи пари, са били конфискувани от правителството в периода между 4 и 19 януари, става ясно още от съдебните документи.

Прокуратурата използва нарежданията за конфискация като начин да отнеме средства, които обвиняемият е получил по незаконен път. В делото срещу Бърни Мадоф съдия нареди от покойния вече бизнесмен да бъдат конфискувани над 170 млрд. долара, а от съпругата му – 80 млн. долара. Рос Улбрихт, основателят на черния пазар Silk Road, пък трябваше да предаде биткойни за около 28 млн. долара в рамките на заповед за конфискация срещу него от 2014 г.

Банкман-Фрийд пледира невинен по осем обвинения, включително измама и други законодателни нарушения. Той е обвинен, че е използвал средства на потребители на FTX за лични разходи, рискована търговия в Alameda и др. в момента 30-годишният бивш изпълнителен директор е под домашен арест в дома на родителите си в Калифорния.

Новото ръководство на FTX успя да проследи милиарди долари активи, свързани с криптоимперията, като част от процедурата по фалит на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 21.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още