IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на биткойна буксува в очакване на сигнал за ново поскъпване

Монетата записа спад от 4% през седемте дни до неделя, което е най-голямото ѝ седмично понижение от ноември насам

11:19 | 06.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ралито на биткойна от 2023 г. буксува, след като стигна съвсем близо до формирането на търговски сигнал, наблюдаван последно, когато токенът поставяше рекорди.

Монетата записа спад от 4% през седемте дни до неделя, което е най-голямото ѝ седмично понижение от ноември насам, с което ръстът от началото на годината стига 38%, съобщава Bloomberg.

Биткойнът се намира на ръба на т. нар. златен кръст, при който 50-дневната средна цена е по-голяма от 200-дневната. Моделът се е появявал преди бичите серии през 2020 г. и 2021 г. Средната 50-дневна цена на биткойна е близо до това да премине 200-дневната. Графика: Bloomberg Средната 50-дневна цена на биткойна е близо до това да премине 200-дневната. Графика: Bloomberg

Към 11 ч. българско време биткойнът поевтинява с 2,3% за последното денонощие до 22 865 долара. Етерът също изтрива от стойността си 2,3% до 1633 долара.

„Повечето случаи на златен кръст са водили до благоприятни резултати за биткойна и много се случват на ключова дългосрочна точка на инфлексия“, коментира Шон Фарел, ръководител на звеното за стратегии при дигиталните активи на Fundstrat Global Advisors, в бележка.

През последните пет години биткойнът е поскъпвал със средно 22% през 60-те дни след златен кръст, показват данни, обобщени от Bloomberg. Но значителната разлика между епохата на лесните пари от 2020 г. и 2021 г., когато някои кръстове предхождаха ралита до рекордни върхове, и настоящата среда е, че сега централните банки покачват лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Силните данни за американския пазар на труда от петък помрачиха очакванията, че паричното затягане скоро ще може да спре и дори да се обърне още тази година. Именно това бяха надеждите, които захраниха януарското рали на световните пазари, не само при криптовалутите. Ръстовете достигнаха големи и малки монети – от биткойна и етера до Axie Infinity и Decentraland.

Докладът за работната сила очаквано се отрази на доходността по държавния дълг, което е ключов фактор за влияние върху търсенето на по-рискови инвестиции, посочва Джон Торо, ръководител на звеното за търговия на борсата за дигитални активи Independent Reserve.

„Ако остане вярно, че облигационният пазар продължи да бъде водещ фактор за рисковите активи, пазарът на криптовалути може да си поеме въздух, докато рисковите активи се преоценят подходящо за по-високата доходност“, коментира той.

Индустрията на дигиталните активи също така е изправена и пред продължаващите предизвикателства от срива на бизнеса на борсата FTX и разпродажбите на токени. Хиляди работни места бяха закрити само през тази година и в рамките на серия от съкращения.

Според данни, обобщени от CoinGecko, съкращенията в криптосектора през януари – почти 3000 – са били най-големите през последната година с изключение на юни 2022 г., когато последиците от краха на екосистемата TerraUSD удариха индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
До: khao От хазарт не печелят любителите на топката, а организаторите на самия хазарт. От крипто печелят само тези "с топки"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Бит кой H цъ, от самото начало си е чиста пирамида и до ден днешен е така ... който му се играе хазарт да търгува с тая измама или просто да заложи на мачовете идния уикенд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Бит кой H
преди 1 година
В диаграмата на цената на Биткойн за 14 годишното си съществуване ясно са очертани 4 годишни цикли на възход и падение. Един от аргументите на крипто скептиците е, че "Този път е различно". Според Джон Темпълтън това са "четирите най-опасни думи в инвестирането"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още