IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alameda Research съди Grayscale в опит да събере още средства

Ще продължим да използваме всеки инструмент, който можем, за да увеличим максимално възстановените суми за клиентите на FTX и кредиторите, заяни новият шеф на FTX

12:54 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Alameda Research, търговското подразделение на криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд, е завела дело срещу компанията за управление на активи Grayscale Investments заради „прекомерни такси за управление“, както и заради „неправомерно предотвратяване на изкупувания“ от тръстове с биткойн и етер, които управлява.

„Ще продължим да използваме всеки инструмент, който можем, за да увеличим максимално възстановените суми за клиентите на FTX и кредиторите“, заяви Джон Джей Рей Трети, главен изпълнителен директор и главен директор по преструктурирането на FTX. По думите му целта на новото ръководство е да бъде отключен достъп до средства, които според него в момента са недостъпни заради действията на Grayscale.

Говорител на Grayscale заяви, че жалбата е „погрешна“.

В продължение на две години инструментът Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) на стойност 14 млрд. долара се търгуваше със значителна отстъпка спрямо криптовалутата, която съдържаше. Съдебният иск настоява за отключване на най-малко 9 млрд. долара в стойност за всички акционери на двата тръста на Grayscale – в биткойн и етер.

По думите на Alameda компанията притежава акции за 290 млн. долара в тръстовете към 3 март, става ясно от жалбата, която отбелязва, че информацията на фирмата може да е непълна. Тези дялове представляват съответно 3% и 2% от целия обем налични акции към края на 2022 г. Според съдебните документи стойността на дяловете може да нарасне до над 540 млн. долара, ако Grayscale намали таксите и позволи изкупувания.

Grayscale също така е изправена пред дело и от страна на хедж фонда Fir Tree Capital Management и конкурента Osprey Funds.

През януари от Osprey обвиниха Grayscale в извършването на „невярна и подвеждаща реклама“ за биткойн тръста. Тогава от Grayscale заявиха, че делото срещу тях е „несериозно“. От Fir Tree, които подадоха жалбата си в края на миналата година, заявиха, че инвеститорите на дребно на тръста в биткойн са били ощетени от „неприятелските спрямо акционерите действия“ на Grayscale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още