IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоиндустрията: Трябва да сме по-добри, ако искаме банките да ни обръщат внимание

Проблемът от краха на Silvergate, SVB и Signature не е в загубата на средства, а на доверие

13:52 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Инвеститорите на рисков капитал и криптовалути предпочитат да работят с малки, неважни системно банки заради колебание от страна на големите банки да работят с тези компании заради регулаторната несигурност, обясни още той.

Това обаче не е невъзможно.

Както бе съобщено по-рано, криптоконгломератът Digital Currency Group (DCG) води продуктивни разговори с кредитори като Santander, HSBC, Deutsche Bank и United Overseas Bank в Сингапур, както и с финтех компании като Revolout във връзка с компаниите от портфолиото си. (DCG е собственик на CoinDesk)

Големите банки могат да включват криптокомпании

DCG може и да води разговори с големи банки, но няма гаранции, че те ще дадат плодове. Тези банки може да се окажат изплашени и да откажат да се ангажират с компании, осиротели след кризата със Silvergate, SVB и Signature.

През приблизително последното десетилетие тайванската криптоборса Maicoin има отношения с банката Far Eastern International Bank, която би била категоризирана като голяма банка от Фед.

Алекс Лиу, главен изпълнителен директор на Maicoin, коментира пред CoinDesk, че не е имало магия, когато е убеждавал банките да работят с неговата компания. Той също така побърза да подчертае, че основната причина за краха на трите банки в САЩ не са самите криптовалути.

„Става въпрос не да се представяте като хвърлящ бомби радикал. Помага, ако може да сложите костюм и да говорите за неща като защита на инвеститорите, практики „опознай своя клиент“, борба с прането на пари и т.н.“, посочва той.

Също така помага, ако имате физически адрес на централата на компанията си, продължи Лиу. Седалището на Maicoin се намира в офис сграда в центъра на Тайпе.

„Колко криптокомпании отказват да направят това единствено нещо?“, пита той.

Един от местните конкуренти има седалище в съседна сграда, която се вижда от офиса на Лиу, но въпреки това на визитките на компанията е посочен адрес в офшорна юрисдикция.

По думите му също така голяма част от получаването на достъп до банки е уважението на идеята за еквивалентността. Това означава всичко – от гарантиране, че изпълнявате изискванията за дейност във всяка юрисдикция, от която работите, до спазване на правилата при традиционните финанси, които в някои случаи може да се отнасят за криптовалутите.

„Знаем за много играчи, които казват „О, тези еквивалентни правила не се отнасят за нас, защото няма нищо черно на бяло, което казва, че важат за нас“, коментира Лиу. „Това може да ви спечели много пари за известно време, но в даден момент ще ви бъде потърсена сметка“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още