IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските криптофирми обръщат поглед към швейцарските банки

Посрещането обаче не е непременно с отворени обятия

14:09 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Базираните в САЩ криптофирми се опитват да си отворят сметки в швейцарски банки, след като крахът на два криптофокусирани кредитора направи по-трудно търсенето в САЩ. Но банкери казват, че швейцарските фирми може да не са така отворени да ги приемат, съобщава Ройтерс.

В края на миналата седмица стана ясно, проблеми има и пореден ключов банков играч за криптосектора – Signature Bank. В неделя министерството на финансите на САЩ съобщи, че Signature Bank е затворена от щатските регулатори на Ню Йорк, а вложителите ще имат достъп до средствата си в понеделник.

Затварянето се случва скоро след краха на Silvergate Capital и Silicon Valley Bank. И трите банки бяха смятани за едни от най-приятелски настроените към криптосекотра финансови институции в САЩ.

Според криптоанализатори проблемите на банковия сектор в САЩ, както и регулаторния натиск в страната, може да накарат криптофирмите за търсят банкови партньорства в Европа, Азия и другаде.

„Американските регулатори отправиха множество предупреждения към банките за възможните рискове от работа с криптокомпании. Те не са го забранили изрично, но дадоха да се разбере, че на това няма да се гледа добре“, коментира Иван Качковски, валутен и криптоанализатор на UBS.

„Това вероятно ще тласне криптокомпаниите към други юрисдикции в търсене на неамерикански банки, готови да работят с индустрията“, допълва той.

Швейцария – известна с банковия си сектор, е една от по-приветливите страни в Европа за криптокомпании, като град Цуг дори е наричан „Криптодолината“.

Ив Лоншам, управляващ директор на криптофокусираната банка SEBA Bank в Швейцария, казва, че се наблюдава „изразено“ увеличение на трафика към сайта на банката от САЩ. Представители на офисите в Хонконг, Абу Даби и Сингапур също сигнализират за увеличен интерес от потенциални клиенти.

„Криптофирми и други мениджъри на активи вече започнаха процесите по включване и много разговори са насрочени за следващите седмици“, коментира той в имейл.

Базираната в Швейцария банка Arab Bank съобщава, че наблюдава увеличение при американските компании – най-вече криптофондове или занимаващи се с криптовалути фирми за рисков капитал – търсещи да отворят сметки през последните няколко седмици на фона на разрастването на притесненията около Silvergate. По думите на Рани Ябан от Arab Bank около 80% от тях са бивши клиенти на Silvergate.

„Имаме 10-20 запитвания досега… но това не означава, че можем да обслужваме и отворим сметки за всички тях“, коментира той, позовавайки се на някои регулаторни трудности при ангажирането с американски клиенти. Според него само един или двама ще станат в крайна сметка клиенти на банката.

Криптофирмите разчитаха на мрежата за криптоплащания на Silvergate, която позволява денонощни трансфери между инвеститори и криптоборси за разлика от традиционните банкови преводи, които често отнемат дни за уреждане.

„Не виждам никои банки да предлагат структурата, която Signature и Silvergate предлагаха със своя вътрешен 24/7 блокчейн сетълмент“, коментира Рани от Arab Bank.

Швейцарската банка Sygnum, която се описва на сайта си като „първата банка за дигитални активи в света“, се придържа към правилото си да не приема американски клиенти „заради липсата на регулаторна яснота“, коментира главният пазарен директор Доминик Кастли пред Ройтерс по имейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още