IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоиндустрията: Трябва да сме по-добри, ако искаме банките да ни обръщат внимание

Проблемът от краха на Silvergate, SVB и Signature не е в загубата на средства, а на доверие

13:52 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Доброволното ликвидиране на Silvergate, основната банка за криптосектора, и последвалите регулаторни мерки срещу Silicon Valley Bank причиниха сътресения в индустрията.

Вложителите са подсигурени, а ефектите, които индустрията усеща, вече не идват от идеята, че ще бъдат изгубени средства, а по-скоро от загубата на приятелски настроени към индустрията банки, които бяха стълб на сектора, пише в анализ за CoinDesk Сам Рейнълдс.

Повечето големи банки имена не биха работили с малки фондове за рисков капитал, технологични стартъпи или криптокомпании – да не говорим за борса. Но Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) и Signature гледаха на тях като на ценни клиенти.

Всички от американската борса OKCoin до самата CoinDesk бяха засегнати от краха на трите ключови институции.

„Ще имаме проблем с банкирането за известно време“, коментира Уилям Куигли, съосновател на Tether и главен изпълнителен директор на борсата за незаменяеми токени WAX в интервю за CoinDesk.

Притежаването на дългосрочен държавен дълг, купен когато лихвите бяха ниски, а след това продаден по спешност на цени за разпродажба в опит да се увеличи ликвидността, когато клиентите стартъпи спряха да набират средства и започнаха да харчат, не беше страхотно решение от страна на банките. Но то би трябвало само да представлява предизвикателство, а не фатална грешка, коментира още Куигли.

„Това не е първият път в историята на Silicon Valley, когато се случва странен феномен“, казва той.

Според Куигли около юни 2022 г. някой в управлението на банката е трябвало да забележи и да вземе мерки за разпродажба на портфолиото и поемане на загубите или привличането на повече депозити.

„Бил съм председател на одитна комисия и банков одитор. Знам разговорите, които се водят, когато депозитите намаляват с ускорен темп и нашето инвестиционно портфолио е увредено до степен, когато нямаме достатъчно пари да се изплатим на вложителите“, каза той.

Ръководството е трябвало да влезе в контакт с Федералния резерв през януари и централната банка е трябвало да постави кредитора под някакъв вид процедура за ограничаване на дейността още тогава.

Основи на банкирането

Проблемът, който ще произлезе от това, смята Куигли, е липсата на доверие. SVB бе регулирана от няколко федерални и щатски агенции, имаше чисто одитно досие и оценка с инвестиционна степен от лицензирана на федерално ниво рейтингова агенция, което я правеше да изглежда добра банка.

„Не е честно да очакваме вложителите да знаят повече от всички регулатори и регулиращи структури, които са анализирали банката“, каза той. Според него в САЩ не може да има „южноамериканска“ банкова среда, при която минимално количество средства се държат в банката заради ниско институционално доверие.

Последна актуализация: 13:52 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още