IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мемекойнът пепе влезе под светлините на прожекторите с поскъпване от 7000% и немалко рискове

Възходът на пепе поднови инвеститорския интерес към мемекойните като цяло, като общите търгувани обеми са се повишили до 2,6 млрд. долара през първата седмица на май

21:20 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Anthony Kwan/Getty Images
Снимка: Anthony Kwan/Getty Images

Слез от сцената, доуджкойн.

Мемекойните – силно спекулативен, свръхволатилен и доста странен клас криптоактиви – са отново под светлината на прожекторите, след като поредният дигитален токен връхлетя пазара с космически ръстове.

Пепе (Pepe) – монета, вдъхновена от меме с жаба, записа ръст от близо 7000% за 17 дни след ускането си на 16 април, достигайки пазарна капитализация от 1,8 млрд. долара до 5 май, показват данни на CoinGecko, цитирани от Ройтерс.

Цената на пепе през последния месец. Графика: CoinMarketCap Цената на пепе през последния месец. Графика: CoinMarketCap

Възходът на пепе поднови инвеститорския интерес към мемекойните като цяло, като общите търгувани обеми са се повишили до 2,6 млрд. долара през първата седмица на май от 408 хил. долара през предходната седмица, на свой ред показват данни на Dune Analytics.

Мемекойните избухват по даден повод и това исторически става, когато пазарите са малко променливи или без отличителни движения, коментира Тод Грот, ръководител на звеното за индексни проучвания на CoinDesk Indices. „Почти е сякаш, ако пазарът не се движи достатъчно бързо, трейдърите намират тези по-малки токени, за да търгуват с тях“, коментира още той.

И наистина, последната мания е налице точно когато ралито от тази година на биткойна се оказа в застой. Водещата криптовалута поевтинява с 6% от средата на април до 27 186 долара във вторник към 12:30 ч.

Цената на пепе, която се търгува за частица от цента, пък е надолу с 60% от пика си на 5 май, въпреки че все още има пазарна капитализация от над 657 млн. долара във вторник по данни на CoinMarketCap. Това я прави третата по големина на капитализацията монета след доуджкойна и шиба ину, които управляват съответно 10 млрд. долара и 5 млрд. долара.

За момента от Ройтерс посочват, че не могат да установят създателите на пепе, а от профила в Twitter на монетата не са отговорили на запитвания.

Мемекойните за първи път се появи в мейнстрийма по време на т. нар. движение Wall Street Bets от 2021 г., кръстено на едноименната група в Reddit и водено от инвеститорите на дребно. Този вид криптовалути нямат практическа употреба отвъд спекулацията, което ги отличава от други по-традиционни токени като биткойна и етера, чийто привърженици виждат в тях потенциал за плащания и съхранение на стойност.

Представянето на пепе по пазарна капитализация и търгувани обеми за 24 часа. Графика: Ройтерс/Coin Gecko Представянето на пепе по пазарна капитализация и търгувани обеми за 24 часа. Графика: Ройтерс/Coin Gecko

Пазарните играчи предупреждават обаче, че трейдърите и инвеститорите може да се опарят. „Хората обичат да спекулират“, коментира Мартин Лайнвебер, продуктов стратег на MarketVector Indexes. „Все пак бих бил много предпазлив по отношение на купуването им. Това е хазарт в най-чистата му форма“, коментира той.

„Безполезно“?

На сайта на пепе се казва, че монетата е създадена „за хората“ и „без официален екип или пътна карта“ и е „напълно безполезна и (служи, бел. ред.) само за развлекателни цели“.

Монетата е и най-бързо растящата криптовалута в мрежата на етериума – вторият по големина блокчейн, посочват от компанията за данни Messari.

Увеличаването на популярността на пепе бе подкрепено и от бързото му листване на водещи централизирани борси, включително на платформа като Binance, посочва Чейс Девънс, анализатор на Messari.

От Binance посочват на сайта си, че пепе „не носи полза“ и няма „механизъм за подкрепа на стойността“, като се отправя и предупреждение за волатилността. Платформата не е отговорила незабавно на запитване на Ройтерс за поскъпването.

Централизираните листвания също така отвориха вратата пред търговията с деривати за пепе, като експозициите с ливъридж и волатилността повишават таксите за трансакции на Ethereum, каза Девънс.

Както и при другите токени, успехът на мемекойните се корени в търговията на дребно и често е подклаждан от настроенията онлайн. Доуджкойнът и шиба ину – съответно осмата и петнайста по големина криптовалута, често са обект на драстични ценови движения.

Доуджкойн стартира през 2013 г. и поскъпна с над 12 000% до абсолютен връх през май 2021 г., преди да потъне с 90%. Шиба ину има сходен път, като поевтинява с 90% от пика си през октомври 2021 г.

Според данни на CoinGecko монетата пепе има над 100 хил. притежатели. Нейният възход е „интригуващ феномен“, смята Едмунд Гох, ръководител на звеното за търговия на B2C2.

„Последната експлозия на монетата илюстрира това, че все още има капитал, който стои отстрани и изчаква да бъде ангажиран“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още