IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ripple придобива швейцарската блокчейн фирма Metaco за 250 млн. долара

Сред клиентите на компанията са Citi, BNP Paribas и подразделението на Societe Generale за дигитални активи

12:11 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската криптофирма Ripple, която стои зад едноименната криптовалута, е купила базираната в Швейцария блокчейн компания Metaco за 250 млн. долара – първо голямо придобиване за Ripple, съобщава Ройтерс.

Metaco е разработчик на технология, която позволява на финансовите институции да съхраняват и управляват дигитални активи. Сред клиентите ѝ са Citi, BNP Paribas и подразделението на Societe Generale за дигитални активи.

Инвеститорският интерес към дигиталните активи се поохлади след краха на цените от 2022 г. и серията фалити на водещи фирми, като инвеститорите станаха все по-предпазливи за това как и къде се съхраняват криптоактиви.

Главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус заяви, че очаква увеличено търсене от страна на институционалните инвеститори по отношение на услугите за съхранение на криптовалути.

„Фокусирайки се върху инфраструктурата… човек не е наистина обект на същите движения на криптозимите“, коментира той.

На фона на засилените регулаторни мерки в САЩ срещу криптосектора Гарлингхаус заяви, че разположението на Metaco в Швейцария и това, че няма американски служители, допълнително е увеличило привлекателността на компанията.

„Правилата по пътя на други пазари спрямо САЩ са по-ясни и тази яснота на правилата позволява компаниите да инвестират“, коментира още той.

Рипъл е шестата по големина криптовалута в света с монети за около 23 млрд. долара в обращение, показват данни на CoinGecko. Повече от половината от сумата за придобиването от 250 млн. долара е била платена в кеш, а останалата – в ценни книжа, съобщиха от Ripple. 

Частната Ripple миналата година изрази интерес към придобиването на активи, включително от фалиралия кредитор Celsius.

През декември 2020 г. срещу Ripple бе заведено дело от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ, за предлагане на нерегистрирани ценни книжа за 1,3 млрд. долара. От Ripple отхвърлиха обвиненията с довода, че токенът е криптовалута и няма нужда да бъде регистриран като инвестиционен договор.

Гарлингхаус съобщи също, че компанията не бърза да прави първично публично предлагане и на този етап разполага с 1 млрд. долара кеш в баланса си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още