IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо биткойнът отново е на 27 хил. долара? Никой не се изненада от действията на SEC

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с над 4% за денонощието до 26 842 долара

11:10 | 07.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С няколко зигзага по пътя напред биткойнът успя да се отърси от последиците от действията на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), връщайки се към равнището от 27 хил. долара, пише CoinDesk.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с над 4% за денонощието до 26 842 долара минути преди 10 ч. българско време.

Цената ѝ потъна до около 25,4 хил. долара в понеделник, след като регулаторът обяви, че завежда дело срещу най-голямата криптоборса по търгувани обеми в света Binance. Но биткойнът започна да се възстановява още към края на деня и продължи пътя си нагоре дори след като бе заведено дело и срещу американската платформа Coinbase във вторник и след искане към федералния съд да даде временно разрешение за замразяване на активи, свързани с Binance.US.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

„Това, че пазарът се възстанови, ме кара да вярвам, че това е било поне частично включено в ценообразуването“, коментира Джошуа Франклин, главен изпълнителен директор на платформата за дигитални активи The Tie. „Никой не е изненадан от действията на Генслър“, допълни той, имайки предвид председателя на SEC Гари Генслър.

Цената на етера също е нагоре с 3,6% до 1879 долара. От своя страна, монетата на Binance BNB поскъпва с 0,6%, след като по-рано понижението бе от над 10%. Карданото и соланата се движат в различни посоки, като първата поевтинява с 2,3%, а втората напредва с ръст в цената от 0,2%. MATIC пък поевтинява с близо 3%. Тези токени са сред 13-те, определени като нерегистрирани ценни книжа от SEC.

Индексът CoinDesk Market Index, който измерва представянето на криптопазара, е нагоре с 3,9%.

Според Франклин от The Tie институционалните инвеститори остават настроени противоречиво месеци след грандиозния колапс на криптоборсата FTX през ноември и все по-тежката регулаторна среда в САЩ.

„Много средства бяха инвестирани в FTX изгоряха и много партньори, които водиха сделките на фирмите си с FTX, бяха уволнени“, коментира още Франклин. В резултат на това голяма част от рисковия капитал се притеснява да влезе в криптосектора, допълва той.

Франклин отбелязва, че дори хедж фондовете, които допреди не толкова много време ускоряваха участието си в криптосектора по-бързо от която и да е друга институционална група, също са натиснали спирачките заради притеснения за регулациите, липсата на надеждни платформи за търговия в САЩ, ограничените опции за попечителство на монетите и притеснението да работят с компании за дигитални активи, които може и да не оцелеят при по-широко криптосътресение.

„Това са само някои от многото притеснения, които те имат“, каза още Франклин. Въпреки това той добави по-оптимистично, че се наблюдават „значително повече положителни развития в Европа и Азия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
Нищо учудващо.Действията на SEC може да нанесат поражения върху конкретни платформи, в случая Койнбейс УС или Байнанс УС, но няма как да имат каквото и да е отражение върху търговията с биткойн или етереум.Подобни събития са само един чудесен начин да се реализират краткосрочни печалби като се купуват спадовете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още